ChatPal kan ge unga ett tidigt stöd när de mår psykiskt dåligt
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Norrbotten stod värd när alla fyra länder som samverkar i EU-projektet ChatPal träffades virtuellt med Regionhuset i Luleå som bas. Gäster från Irland, Nordirland, Skottland och Finland – och även en professor från Harvarduniversitetet i USA - medverkade. Projektet handlar om att med hjälp av AI ta fram en digital samtalsvän för personer med psykisk ohälsa.

Regionråd Linda Frohm (M) medverkade på ChatPal-konferensens webbinarium. Foto: Jonas Hansson.
Konferensen avslutades med ett webbinarium för allmänheten, där regionråd Linda Frohm inledde:
– Vi i Region Norrbotten är stolta att vara delaktiga i detta forskningsprojekt tillsammans med Luleå tekniska universitet och Norrbottens Kommuner. Den psykiska ohälsan bland unga har ökat under många år, såväl nationellt som här i Norrbotten, och vårdens resurser riskerar att inte räcka till. För att möta ungas behov av stöd behöver vi undersöka nya lösningar. ChatPal kan vara en framtida väg för att unga norrbottningar ska få ett tidigt stöd när de mår psykiskt dåligt, konstaterade hon.
Artificiell intelligens
ChatPal är en artificiell intelligens, ett AI, som utformas som en chat, och framöver kommer det troligtvis också att bli möjligt att röststyra samtalen. I just Norrbotten är fokus på unga.
– Det är avsett att bli en förebyggande åtgärd, ett stöd till ungdomar med mild eller måttlig psykisk ohälsa – alltså innan hen behöver vård. Genom att arbeta förebyggande kan vi spara samhällsresurser, men framförallt på lidande hos unga. Vår förhoppning är att denna typ av stöd ska minska riskerna för en att en mild psykisk ohälsa utvecklas till en svårare form av ohälsa eller psykisk sjukdom, sa Linda Frohm under webbinariet, där hon också lyfte fram att tjänsten om den blir lyckad kan bli en av många digitala lösningar som bidrar till att utveckla en god och nära vård på nya sätt.
– Vi vill att tjänster ska vara mer tillgängliga och kunna erbjudas medborgare i hemmet.
Positiv respons
ChatPal befinner sig i en utvecklingsfas och förhoppningen är att när projektet avslutas 2022 kunna presentera en utvecklad tjänst, som både välfärdspersonal och ungdomar har varit delaktiga i att utforma. Det kommer då bland annat att hållas en internationell hälsokonferens på Luleå tekniska universitet där slutsatserna presenteras.
– Vi har redan genomfört en del enkäter och intervjuer och så här långt är responsen väldigt positiv, säger Catrine Kostenius, professor i hälsovetenskap på Luleå tekniska universitet och flexitforskare på samarbetsorganisationen Norrbottens Kommuner.
– Tanken med ChatPal är att ju snabbare du kan få hjälp desto bättre. Då kanske du inte behöver vård i slutändan, även om en app inte kan lösa alla problem.
Bland föreläsarna på konferensen kan nämnas Marcus Liwicki, professor i maskininlärning, och Sebastian Gabrielsson, lektor i omvårdnad, båda vid Luleå tekniska universitet.