Dansmetoden
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Kroppen ska vara en källa till glädje. Det är utgångspunkten för dansmetoden, som är en forskningsbaserad metod för att främja psykisk hälsa hos unga. Metoden har testats i flera kommuner med goda resultat.

Det hela började med en studie från Örebro där flickor utövade dans två gånger i veckan efter skoltid. Fokus låg på att lyfta fram flickornas resurser genom att uppmuntra rörelseglädje och inte prestation. Syftet var ett utvärdera hälsoeffekten och kostnadseffektiveten i att komplettera skolhälsovård med dans för flickor med återkommande psykosomatiska besvär och/eller upplevd stress eller nedstämdhet.
Analyser visar att de flickor som deltog förbättrade den självskattade hälsan mer än kontrollgruppen. Resultaten visar även stärkt självtillit, minskade kroppsliga besvär, minskad trötthet och minskad användning av smärtstillande medel. Analysen visade också tydliga hälsoekonomiska vinster genom minskat antal besök inom skolhälsovård och ökad livskavlité.
Dansmetoden genomförs inom ramen för SAM-projektet i samarbete med kulturenheten i Region Norrbotten. Metoden har erbjudits i Haparanda och Boden och nu sprids erfarenheter för att fler kommuner kan arbeta med metoden.
Vill ni veta mer eller behöver hjälp att komma igång?
Är ni intresserade av att ta in dansmetoden i er kommun/skola? I metodboken finns tips och idéer som kan vara bra att känna till.
Metodbok: Dansmetoden-med dansen som verktyg
Se en film om arbetet med metoden i Region Örebro län
Kontaktperson:
Hanna Harila
Kulturenheten Region Norrbotten
hanna.harila@norrbotten.se
0920-28 49 54