Vård i annat EU-land
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Från 1 oktober 2013 kan norrbottningar söka vård i EES-länder på samma villkor som man idag kan få vård i annat landsting eller region i Sverige. Lagen gäller både offentliga och privata vårdgivare i alla 28 medlemsländer inom EU, plus Island, Liechtenstein och Norge.
Den nya lagen gäller ersättning för kostnader till följd av vård i ett annat land inom EES. Lagen omfattar vård som skulle ha bekostats av det allmänna om den utförts i Sverige.
Hur gör man som patient?
Som patient ska man vända sig till Försäkringskassan för att ansöka om ersättning för vård i annat land. Försäkringskassan gör sin bedömning om ersättning utifrån den vårdtaxa som gäller i Sverige. Det innebär att om vården i ett annat land är dyrare än i Sverige får man som patient stå för mellanskillnaden själv. Om vården i ett annat land är billigare än i Sverige ersätts man däremot med högst den faktiska vårdkostnaden. Sjukresor och kringkostnader ersätts inte. Däremot gäller de svenska högkostnadsskydden för hälso- och sjukvård och läkemedel även för vård i länder som omfattas av den nya lagen. Ersättningen betalas ut i efterhand.
Exempel:
En patient opererar sin höft i Tyskland och kostnaden uppgår till 80 000 kr. I Sverige är operationen prissatt till 70 000 kr, vilket innebär att patienten får stå för mellanskillnaden 10 000 kr. Om höftoperationen i Tyskland däremot kostar 60 000 kr är det detta belopp patienten får ersättning för.
Viktigt att känna till
Det är patientförsäkringen i det land där vården getts som gäller. Innehållet och ersättningen i andra länders patientförsäkringar kan variera jämfört med den svenska. Det är den enskildes ansvar att ta reda på vad som gäller i det land där man ansökt om vård.
Det är upp till den enskilde att ordna och betala för transporten hem. Sådana kostnader ersätts inte av den nya lagen.