Högar på Selholmen kan vara arkeologisk sensation
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Norrbottens museum har genom åren tagit emot många värdefulla och spännande tips från allmänheten om forn- och kulturlämningar, däribland två intressanta högar på Selholmen utanför Älvsbyn. Efter en fördjupad utredning finns det klara indikationer på att det rör sig om gravhögar. I så fall är det de nordligaste så kallade storhögarna som finns i Sverige.

Markradarundersökning vid Selholmen i maj 2019.
Foto: Frida Palmbo, Norrbottens museum
Mätningar vid en av högarna har gett bilder av vad som sannolikt är en kantkedja på cirka 1 meters djup under markytan. Detta är en vanligt förekommande konstruktionsdetalj i gravhögar och kan enklast beskrivas som en stenlagd cirkel i ytterkanten av gravhögen för att hålla högfyllningen på plats. Norrbottens museum har anlitat den statliga utföraren Arkeologerna för att göra markradar, och övriga geofysiska metoder genomförs av företaget GeoVista.
För att ytterligare precisera och fastställa resultaten av främst kantkedjan kommer en fördjupad utredning och fler geofysiska undersökningar att göras. I augusti ska en geologisk provborrning genomföras av Per Möller, professor i kvartärgeologi vid Lunds universitet. Borrningen i högarna görs för att få upp en lång profil som visar jordsammansättningen. I september genomförs avslutningsvis en arkeologisk provundersökning av högarna, där även högarnas ålder ska kunna anges.
Intresset bland allmänheten och media har varit enorm, och förutom i lokal media har nyheten om undersökningen på Selholmen även spridits i rikstäckande media.