Hur källkritisk är du?
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
På sociala medier är det lätt att bli lurad. Hur bra är du på att genomskåda lögner och propaganda? I en ny annonskampanj lyfter Biblioteken i Norrbotten vikten av att kontrollera källan.

I år är det hundra år sedan det första demokratiska valet i Sverige. Därför uppmärksammas temaåret Demokrati 100 år över hela landet. Regionbibliotek Norrbotten och folkbiblioteken har bland annat valt att satsa på en kampanj om källkritik.
Tillsammans med Biblioteken i Norrbotten genomförs en annonskampanj under oktober månad. Kampanjen vill lyfta vikten av att kontrollera källan när vi delar inlägg på sociala medier. Den huvudsakliga målgruppen är seniorer.
Istället för att berätta om vikten av källkritik så blir målgruppen utsatt för falska nyheter, så klart med glimten i ögat. Syftet är att visa hur lätt det är att uppfatta texter, bilder och filmer som absoluta sanningar från någon högre, oidentifierbar källa.
Checklista och tips
Annonsen med den falska nyheten leder till en sida på Bibblo.se – det digitala folkbiblioteket i Norrbotten - som först och främst informerar om att det som de nyss läst inte är sant. På Bibblo.se finns matnyttig information och tips om hur vi kan undvika att bli lurade eller sprida falska historier och nyheter. Där kommer även att finnas en checklista för att inte bli lurad.
Den som inte är källkritisk riskerar att ta lögner och propaganda för sanning – och kanske sprida dem vidare. Därför är källkritik ett sätt att värna demokratin. I dag kan ryktesspridning och desinformation snabbt få fäste och skada samhället. Den som inte kan skilja sanning från lögn riskerar också att fatta mindre välgrundade beslut.
- Det är viktigt att stanna upp och fundera över om det vi läser eller ser verkligen kan stämma, säger Maria Öman, samordnare Kommunikationsgruppen för Biblioteken i Norrbotten, Regionbiblioteket.
Läs mer på Bibblo.se
Mer demokrati – med hjälp av Bamse
Regionbibliotek Norrbotten har köpt 3 000 Bamsetidningar och skickat till biblioteken i länet, för att delas ut till barn. Varför? Jo, den tidningen var en specialutgåva om just demokrati. Så här skriver Bamseredaktionen: "Syftet med specialtidningen är att bidra till att öka förståelsen för och kunskapen om vad demokrati innebär, vad det står för och varför det är så viktigt."
Det här ingår i bibliotekens uppdrag och blir ett sätt att lyfta demokratifrågorna till de unga norrbottningarna.
Läs mer om Regionbibliotek Norrbotten
Kontakt
Maria Öman, Regionbibliotek Norrbotten
Redaktör Norrbottensförfattare
072-233 22 57