Utställningen Fria Stygn lyfter broderiet som konstform
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
På Galleri Foajén i Regionhuset kan man nu se två utställningar kring broderi, Fria Stygn och Dokumentärbroderi.

Verket Yarsina, Variola och Corona av Eva Kitok.
Fria Stygn omfattar verk av etablerade konstnärerna Brita Weglin, Annika Persson Åkeblom, Eva Kitok samt Monika Svonni. Dokumentärbroderi är en grupputställning med 21 elever som har studerat för Brita Weglin.
Intresset för broderi är alltjämt stort. Broderiet har ibland använts som mjuk aktivism, i form av gerillaslöjd. Experimentlust och nytänkande tar den gamla kunskapen till nya spännande sammanhang.
Uppsving för broderi som konst
Under de senaste åren har vi sett ett uppsving för den broderade konsten. Ett exempel på det är att fick visa sina broderade verk på Liljevalchs vårsalong såväl 2018 som 2019.
I länet har vi sett flera etablerade konstnärer gå över till, eller utöka, sitt konstnärskap med broderi. Exempelvis Annika Persson Åkeblom och Brita Weglin, som båda även har hållit kurser och föreläsningar i fritt broderi. Några av eleverna från senaste två åren får vi se i grupputställningen Dokumentärbroderi.
Extra dimension
- Det har varit jätteroligt att åka runt i Norrbotten och prata broderi och framförallt att jobba med fria stygn, jag har träffat många skickliga brodöser som aldrig har broderat på fri hand och det blir en extra dimension i skapandet att jobba utifrån ett familjeporträtt eller en artefakt man har en historia till, säger Brita Weglin.
För Annika Persson Åkeblom blev en residensvistelse i Frankrike under en månad 2018 vägen in till broderiet. Där fick hon tid att jobba koncentrerat med en serie nya verk. Dessa har hon sedan ställt ut på Bodens Konstgille.
Återuppstått hantverk
Tennbroderiet hör till det samiska hantverket och återfinns som en del i Monika Svonnis verk. Men faktum är att kunskapen om tenntrådsbroderi, som föddes kring 1600-talet, hade nästan försvunnit tills Andreas Wilks 1905 fann sin mors gamla tenntrådsverktyg i Dikanäs och började experimentera. Utifrån sina kunskaper höll han sedan kurser och lyckades sprida den bortglömda tekniken på nytt.

Ett av Monica Svonnis verk.
Utställningarna öppnar 18 december och pågår till 9 februari.
Måndag-Fredag 8-17 på Regionhuset, Luleå