Pressmeddelande
Psykiatrin och ambulanssjukvården rycker ut tillsammans
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
- Publicerad: 2021-12-03
- Källa: Region Norrbotten
Nu ska en mobil akutpsykiatrisk enhet förbättra för människor som mår psykiskt dåligt. Det kan till exempel handla om depression, ångest, suicid och psykos.
– Ibland kan det vara bättre att få psykiatrisk hjälp på den plats man befinner sig än att behöva åka till sjukhus, säger Carin Nordberg, psykiatrisjuksköterska.
SOS Alarm gör en bedömning när ett larm kräver psykiatrisk kompetens och kallar ut teamet, som färdas i egen bil. Det sker exempelvis vid suicidlarm och andra akuta psykiatriska ärenden. Samtidigt larmas ambulans, precis som vanligt.
Den mobila akutpsykiatriska enheten består av två personer, sjuksköterskor eller skötare, med vana och kompetens att möta människor med psykisk ohälsa. Tillsammans med ambulanspersonalen beslutar man vad som behöver göras och vad som är nästa steg i vårdkedjan.
– I vissa fall kan teamet stanna kvar hos den hjälpsökande. Andra gånger behöver patienten fortsatt vård inom akutpsykiatrin eller på akutmottagningen. Det finns många varianter, säger Carin Nordberg.
Utgår från Piteå och Sunderbyn
Team utgår från vuxenpsykiatrin på Piteå sjukhus och Sunderby sjukhus. Till att börja med finns insatsen att tillgå under helgernas eftermiddagar och kvällar i Piteå, Luleå och Bodens kommun samt i Älvsbyns centralort. Tiden är begränsad men noga vald – det är då många andra instanser i samhället håller stängt.
Tanken är att även Gällivare sjukhus framöver ska ha en mobil akutpsykiatrisk enhet.
– På sikt hoppas vi hitta liknande lösningar i alla länets kommuner, även de som inte har ett sjukhus i närheten. Där kan det i stället bli frågan om samarbeten mellan ambulanssjukvården och hälsocentralen på orten, säger Stig Holmberg, länsansvarig för ambulanssjukvården i Region Norrbotten.
Bättre omhändertagande av suicidala
Blåljuspersonal i Norrbotten ska samtidigt få ökad kunskap om akut omhändertagande av personer som är suicidala. Totalt kommer 400 personer inom ambulanssjukvården, polisen och räddningstjänsten i Norrbotten ges möjlighet till kompetenshöjning.
– Akut omhändertagande av självmordsnära person (AOSP) är ett utbildningsprogram som vänder sig till anställda inom blåljusorganisationerna. Även det är ett led i att förbättra för patienter med psykisk ohälsa, säger Carin Nordberg.
Kontaktperson
Namn: Carin Nordberg
Titel: Sjuksköterska, vuxenpsykiatrin
Växel: 0920-28 40 00
Namn: Stig Holmberg
Titel: Länsansvarig för ambulanssjukvården
Växel: 0920-28 40 00