Blommor, ballonger och bandklippning – nu är röntgenpersonalens nya lokaler i Akuthuset invigda. ”Det här är en stor dag för Bild- och funktionsmedicin här i Sunderbyn, men också för Norrbotten som helhet”, sade Per Berglund, divisionschef Division Funktion.
Mellan 65 och 70 personer arbetar inom Bild- och funktionsmedicin i Sunderbyn – radiologer, röntgensjuksköterskor, undersköterskor och administratörer. Många av dem var på plats när enhetens nya lokaler invigdes under tisdagen.
Det handlar om tre sektioner fördelade på 1 500 kvadratmeter: magnetkamera, akutröntgen och nuklear. Och det rör sig om en ren utökning då enheten även behåller sina tidigare utrymmen på plan fyra.
– De nya lokalerna innebär ett bättre akutflöde, i och med zonindelningen. Jag har förstått att 50 procent av ert flöde är akut. Utifrån det perspektivet kommer ni att få till effektivare flöden och en bättre verksamhet, sade regionstyrelsen ordförande Kenneth Backgård i sitt tal till medarbetarna.

Många av enhetens medarbetare var på plats under invigningen som ägde rum i det nya väntrummet.
Nio år sedan starten
Kenneth Backgård konstaterade vidare att Region Norrbotten nu inviger en toppmodern verksamhet. Det finns dock en försvårande omständighet – bristen på personal.
– Ni är alldeles för få, en problematik som finns i hela landet. Röntgenpersonal är en bristvara och vi behöver er, allihopa. Därför är det ett nöje att få vara här idag och klippa ett band.
Till sin hjälp vid ceremonin hade han Bodil Sundbom, biträdande verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin i Norrbotten. Hon har varit med sedan beslut om den nya akutvårdsflygeln fattades under 2013. Nio år av planering, byggande och en hel del damm, stök och buller är nu över.
– Bodil har varit flyttgeneral och haft koll på allt, förklarade Maria Bergkvist, verksamhetschef.

Kenneth Backgård klippte det blå-gula bandet med assistans av Bodil Sundbom, biträdande verksamhetschef för Bild- och funktionsmedicin i Norrbotten.

Enligt divisionchef Per Berglund kan invigningen ses som milstolpe vad gäller den snabba tekniska utvecklingen inom Bild- och funktionsmedicin. Mycket har hänt på området sedan han själv började som läkare i Luleå i mitten av 1980-talet.
Tålamod och kreativitet
Divisionschef Per Berglund lyfte fram att Bild- och funktionsmedicins verksamhet handlar om teknik, lokaler och om designen av arbetsflöden.
– Det är jättespännande att se hur ni tänkt till för att åstadkomma bra flöden. Det är viktigt, både för patienternas skull och för att vi ska kunna ta hand om många patienter. Det är jättesmart upplagt, det kan vi se när vi går runt och tittar.
Han avslutade med att uttrycka sin tacksamhet till medarbetarna.
– Jag vill verkligen tacka er alla för det engagemang och den kreativitet ni har lagt ner. Ni har visat både tålamod och uthållighet. Lycka till i de nya lokalerna!

Chefer och regionråd medverkade vid invigningen av Bild- och funktionsmedicins nya lokaler: Bodil Sundbom, Kenneth Backgård, Nils-Olov Lindfors, Per Berglund och Maria Bergkvist.

Efter nio år är Bild- och funktionsmedicin nu på plats i Akuthuset.
Konkurrens
Regionrådet Nils-Olov Lindfors tog upp att Bild- och funktionsmedicin för några år sedan fick ta emot Region Norrbottens förbättringsstipendium. Genom att organisera om arbetet kunde medarbetarna korta patienternas väntetider till diagnos och behandling på ett lyckosamt sätt.
– Grunden är alltid den engagerade personalen. Sedan krävs det även bra lokaler och utrustning. Därför känns det jätteroligt att vara här och se hur fint det har blivit.
Även han berörde det ansträngda personalläget inom vården.
– Nu krävs det ytterligare rekryteringar. Vi står inför en framtid i Norrbotten där det kommer att vara enorm konkurrens om all personal, inte minst röntgenpersonalen.

Röntgensjuksköterskorna Petra Lundberg och Pauline Hurtig (närmast i bild) ställer i ordning dryck och tilltugg. ”Det känns roligt med nya lokaler”, säger Petra Lundberg.

Anna Sveder, Sara Kjellstedt och Therese Anttila är tre av röntgensjuksköterskorna i Sunderbyn – en kompetens som det råder stor efterfrågan på i hela landet.

Stora utrymmen, nya maskiner och en möjlighet att samla alla akuta patienter på ett ställe är de stora fördelarna, enligt radiologerna Burhan Kanbar, ST-läkare, och Jonas Sender, specialistläkare.
Inga patienter
Efter tal och bandklippning minglades det med alkoholfri cider och tilltugg. Det gavs också möjlighet att gå runt och titta på på utrymmen och utrustning – allt från datortomografiapparater till MR-kameror, däribland den toppmoderna 3 Teslan med högre magnetfältsstyrka.
Ett planerat systemstopp innebar att inga patienter var inbokade. Det var en förutsättning för evenemanget, konstaterade Maria Bergkvist.
– Det gör att vi kan vara här tillsammans och fira att vi nu är igång i våra nya lokaler!
Text och foto: Ulrika Englund