Tandvårdsrädsla
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Är du rädd för att gå till tandläkaren - då är du inte ensam. Ungefär hälften av alla vuxna upplever tandvårdsrädsla någon gång. Rädslan kan vara mer eller mindre uttalad. Hos drygt fem procent av befolkningen är rädslan extrem, en fobi.
Tala om din rädsla
Om du upplever tandvårdsrädsla är det viktigt att veta att det finns hjälp att få. Om rädslan är måttlig kan det hjälpa att tala med din tandläkare eller tandhygienist för att komma överens om ett sätt att få mer kontroll i behandlingssituationen. Du behöver aldrig acceptera otillräcklig bedövning och du ska alltid få den information om behandlingen som du behöver för att känna dig trygg i behandlingssituationen.
Ibland räcker det inte med att prata
Om rädslan är så stark att du inte klarar av en normal behandlingssituation kan du be om en remiss till ett tandläkarteam med specialkompetens för omhändertagande av tandvårdsrädda. Då kan du få möjlighet att genomgå ett behandlingsprogram mot tandvårdsfobi.
Tandläkarteamet samarbetar med en psykolog och de utformar ett individuellt behandlingsprogram mot tandvårdsfobi tillsammans med dig. Många med tandvårdsfobi vill få sin tandvård utförd under narkos. Denna metod leder dock nästan aldrig till att fobin botas. För de allra flesta finns alternativ till narkos, till exempel lugnande mediciner eller lustgasbehandling.
Tveka aldrig att ta kontakt med Folktandvården
Vi som arbetar inom Folktandvården vill att våra patienter ska känna sig trygga och väl omhändertagna. Om du av någon anledning tvekar att ta kontakt med oss - kom ihåg att det allra bästa sättet att bli av med en rädsla är att konfronteras med den. Vi lovar att hjälpa dig på allra bästa sätt. Kontakta din klinik via telefon eller mail så kan vi resonera oss fram till vad just du behöver.