Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?

Ny studiecirkel om kost och rörelse för seniorer

Kontaktperson

,
Telefon:
E-post:

Studiecirkeln, Må bra med mat hela livet, ökar på ett enkelt och inspirerande sätt deltagarnas kunskaper kring kring mat och måltider.

Mat hos dietist, Kalix sjukhus 

Träffarna varvar samtal och inhämtning av kunskap med rörelse, stimulerande gemenskap och förslag på goda mellanmål. Hälsosamma matvanor är viktiga genom hela livet.

Studiecirkelns material utgår från Livsmedelsverkets kostråd till äldre och är framtaget i ett samarbete mellan Livsmedelsverket, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan med hjälp av Hjärt-lungfonden. Det är uppbyggt kring 5 träffar och varje träff beräknas ta ca 1,5-2 timmar.

Materialet är gratis att använda och fungerar lika bra för digitala cirklar.

Vill du gå studiecirkeln Må bra med mat hela livet?

I december utbildades 20 studiecirkelledare över hela länet. Ta kontakt med ditt studieförbund för att höra om någon studiecirkel planeras på din ort. Eller så bestämmer du dig för att starta en studiecirkel!

Den här informationen går att skicka vidare med e-post.

Vill du leda studiecirkel Må bra med mat hela livet?

Folkhälsa, studievägledare   Det går fort att utbilda sig till ledare för studiecirkeln Må bra med mat hela livet. Materialet är självinstruerande och det krävs inga särskilda förkunskaper kring hälsa, kost och motion. Det räcker att du är en person som gillar att guida och inspirera andra, leda samtal och prata inför grupp.

Inpelningen av livsmedelsverkets föreläsning om "Bra mat för äldre" som hölls digitalt i Norrbotten av Livsmedelsverket i december ger dig den kunskapsgrund du behöver ha med dig. 

Föreläsning Bra mat för äldre med Inger Stevén, Livsmedelsverket

Obs: den som önskar starta en studiecirkel uppmanas kontakta sitt studieförbund som bistår med praktisk hjälp.

Bakgrund

Med stigande ålder blir både maten och fysisk aktivitet ännu viktigare. Det är naturligt att muskelmassan minskar efter 70 års ålder, men med kunskaper om mat och förståelse kring betydlesen av bra matvanor och fysisk aktivietet kan muskelnedbrytningen minskas. Om denna kunskap skulle bi mer allmänt känd redan i god tid före det att muskelmassan börjar minska, kan sannolikt många äldre få fler aktiva år i livet.

Mer än 50 % av personer över 65 år som av olika anledningar läggs in på sjukhus är i riskzonen för undernäring. Undernäring startar i hemmet. Att bygga upp muskler och benstomme tar relativt lång tid. Det är därför bra att starta sina hälsosamma matvanor gärna flera tiotal år innan problemen uppstår. Pensionering skapar ofta en stor förändring i livet och det kan vara ett bra tillfälle att passa på att se över sitt sätt att äta.

Må bra med mat hela livet Studieförbundet Vuxenskolan
Må bra med mat hela livet ABF
Äldre - råd om bra mat på Livsmedelsverkets hemsida

Ett led i arbetet med en mer jämlik och jämställd folkhälsa

Förbättrade matvanor har stor betydelse för att den norrbottniska folkhälsan ska förbättras och bli mer jämlik och jämställd. 

Insatsen är således en av Region Norrbottens 118 hälsofrämjande insatser (6A, 23A) och ett led i att föverkliga Norrbottens Folkhälsostrategi. Folkhälsocentrums samlade utbud av hälsofrämjande insatser finns på www.norrbotten.se/smorgasbord

Kontaktperson:
Malin Sand, Folkhälsocentrum
E-post: malin.sand@norrbotten.se
Tel: 073-056 29 70

 

11 februari 2021
Kommentera sidan

Kommentera innehållet på sidan

Här kan du skicka in synpunkter eller kommentera innehållet på den aktuella webbsidan.
Det du skriver här skickas till Region Norrbottens webbredaktion.

Om du behöver kontakta vården ska du inte använda detta formulär. Ange inte några personuppgifter här.

Kontakta istället din hälsocentral eller vårdenhet via telefon eller genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster.

* = Obligatorisk uppgift

    • Bild för användarverifiering