Develoop – Jämställdhet för hållbar regional utveckling
Kontaktperson
,
Telefon:
E-post:
Konkurrenskraftiga företag i Norrbottens inland är målet när Tillväxtverket beviljat medel för att arbeta med jämställdhet i projektet Develoop.

Jämställdhet är en förutsättning för hållbar regional utveckling, bland annat genom ett bättre resursutnyttjande, stärkt innovationsförmåga och ökad attraktivitet för regionen. Ojämställdhet medför effekter för näringslivets utveckling i Norrbotten vilket bland annat kan leda till kompetensbrist, icke rörlig arbetsmarknad, utflyttning, minskad innovationskraft och en arbetsmiljö i behov av utveckling.
Develoop vill bidra till att minska de negativa effekter som ojämställdhet innebär. Projektet ska genom att metoder/modeller/arbetssätt plockas ihop till en verktygslåda, främja jämställdhet. Arbetet görs tillsammans med målgrupperna, företag i Norrbotten och lokala tillväxtfrämjare.
Målet är att få konkurrenskraftiga företag i Norrbottens inland som på längre sikt visar på ökad lönsamhet och innovativ, inkluderande verksamhet, attraktiva för både kvinnor och män med olika bakgrund och ålder.
Develoop har ambitionen att vara med och leda förändring i en alltmer komplex och föränderlig värld.
English version
Fakta om Develoop
Tillväxtverket har beviljat Region Norrbotten medel till projektet Jämställdhet och digitalisering för ökad konkurrenskraft. Beslutet gäller till och med 2022. Region Norrbotten är med och finansierar satsningen.
Projektet är indelat i fyra faser där den första fasen genomförts under våren 2020. Projektorganisationen är fastställd och projekt- och kommunikationsplan framtagen. Nästa steg, den så kallade Förefasen är påbörjad och intervjuer med tidigare deltagare i Jämställd regional tillväxt 2016-2018 ska genomföras för att ta tillvara tidigare erfarenheter. Ambitionerna är att i projektet mäta effekter av insatserna på längre sikt.
Arbetet med de lokala tillväxtfrämjarna har startat vilket ska bidra till ett av projektmålen – jämställdhetsintegrerade näringslivskontor. De första insatserna i företagen väntas starta under hösten 2020 där en metod ska testas för jämställdhet- och mångfaldsintegrerade företag.
Samverkande parter
Jämställdhetsmyndigheten, Luleå tekniska universitet, Älvsbyns kommun och Strukturum i Jokkmokk AB. Associerad part är Arvidsjaurs kommun.
Kontaktpersoner
Namn: Åsa Labba, projektledare
E-post: asa.labba@stimo.se
Namn: Sara Nilsson, processledare
E-post: sara.nilsson@jamy.se