Nadja Ståhl är inte bara sjuksköterska inom akutsjukvården. Hon är också ambassadör för ChatPal-appen – där de som är intresserade av att främja sitt psykiska välbefinnande kan chatta med en artificiell intelligens dygnet runt.

Sjuksköterskan Najda Ståhl har utsetts till svensk ambassadör för ChatPal-appen som utvecklats i samarbete mellan fyra länder.
Var med och testa ChatPal!
Sedan 2007 har hon arbetat i vården, bland annat inom psykatrin och för närvarande på akuten på Sunderby sjukhus i Luleå.
Vid sidan av det föreläser hon ideellt utifrån sina erfarenheter att växa upp med föräldrar som missbrukar, lider av psykisk ohälsa eller är våldsamma. Själv har hon flera gånger berättat i media om sin egen utsatthet under uppväxten.
– Jag har klarat mig – mot alla odds – samtidigt som arbetet mot psykisk ohälsa har blivit en hjärtefråga för mig, säger hon när vi ses på ett hotell i centrala Luleå.
Helt fantastisk
Under sina föreläsningar kommer hon i fortsättningen också att berätta om ChatPal-appen, som är ett verktyg för att främja psykiskt välbefinnande utvecklat i samarbete mellan fyra länder.
Även personer med lindrig och medelsvår psykisk ohälsa kan få vägledning av ChatPal. Appen ska däremot inte användas för behandling och den som upplever psykiska problem bör kontakta sin hälsocentral eller en psykiatrisk mottagning.
– När jag själv var ung hade jag tyckt att en sådan här app hade varit helt fantastisk. Det är ju inte alltid så lätt att söka kontakt med vården så när jag fick tips om den läste jag mer om varför den tagits fram. Nu har jag också haft tid att testa den under en period och tycker den är jättebra, säger Najda Ståhl.

ChatPal-appen kan fungera som ett stöd och ”chattkompis”, chat pal, konstaterar ChatPal-ambassadören Najda Ståhl.
Glädjelåda
Så du tycker att den kan vara till nytta?
– Ja, absolut. Om jag går tillbaka till mig själv då jag var ung hade jag trots att jag alltid haft många vänner ingen att prata med då jag mådde dåligt. Tänk om jag då hade kunnat få hjälp med exempelvis andningsövningar och tips på aktiviteter man kan göra, som att skriva ned positiva saker i en glädjelåda. Framför allt när jag kände mig som mest ensam och mådde som sämst. Det var ofta nattetid, då jag låg och funderade och mådde dåligt.

Tillfällig dipp
Hon menar att ChatPal kan bidra till att lindra oro och ångest och lära inte bara unga utan även vuxna personer att hantera sina känslor.
– I Sverige har det varit ett särskilt fokus på unga, men appen funkar som ett stöd och en guide för alla åldrar – även om man bara har en tillfällig dipp. För de som de som ännu inte kontaktat vården kan det vara värt att testa den. Och för den som redan har kontakt med vården kan den vara ett komplement.
Mycket press
Hon konstaterar att den psykiska ohälsan breder ut sig i samhället.
– Inte minst de unga utsätts för mycket press. Man ska se ut på ett visst sätt, vara duktig hela tiden och tillgänglig på sociala medier. Visst, det har blivit mer acceptabelt att prata om psykisk ohälsa, men inte för alla och därför känns det jättehäftigt att jag som ambassadör kan få vara lite av ett ansikte utåt för ChatPal-appen.

ChatPal-ambassadören Nadja Ståhl menar att ChatPal-appen kan bidra till att lindra oro och ångest och lära inte bara unga utan även vuxna personer att hantera sina känslor. I bakgrunden konst med Luleåmotiv av konstnären Pablo Castilla.
Fotnot: ChatPal är ett EU-projekt med syfte att undersöka om artificiell intelligens (AI) i ett tidigt skede kan ge fler hjälp och stöd för att främja psykiskt välbefinnande och på så sätt bidra till att avlasta vårdpersonal. Projektet är i Sverige en samverkan mellan Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet och Norrbottens Kommuner. Därutöver medverkar samarbetspartners i Finland, Storbritannien (Nordirland och Skottland) samt Irland.
Var med och testa ChatPal!
Är du över 18 år och vill vara med och testa ChatPal-appen innan slutlig lansering? Ladda ned appen gratis i App Store eller Google Play i en testversion och använd koden SWE för att delta i undersökningen. Se även filmen med Nadja nedan (byt gärna till helskärmsläge).
Mer information om ChatPal på engelska och länkar för nedladdning av appen.