Råd om tandhälsa

Allmänna råd

Ungefär en tredjedel av alla vuxna upplever tandvårdsrädsla någon gång. Rädslan kan vara mer eller mindre uttalad. Drygt fem procent av befolkningen har en extrem rädsla, en fobi. För dig som upplever tandvårdsrädsla finns hjälp att få.

Om rädslan är måttlig kan det hjälpa att tala med din tandläkare eller tandhygienist. Om din rädsla är så stark att du inte klarar av en normal behandlingssituation kan du be om en remiss till ett tandläkarteam med specialkompetens för omhändertagande av tandvårdsrädda. Då kan du få möjlighet att genomgå ett behandlingsprogram mot tandvårdsfobi.

Vi vill att våra patienter ska känna sig trygga och väl omhändertagna. Vi lovar att hjälpa dig på allra bästa sätt. Kontakta din klinik via telefon eller mail så kan vi resonera oss fram till vad just du behöver. Läs mer om:

Tandvårdsrädsla hos vuxna - 1177.se

Tandvårdsrädsla hos barn - 1177.se

  • Borsta tänderna morgon och kväll i två minuter med fluoridtandkräm.
  • Låt tänderna vila mellan måltiderna.
  • Drick vatten när du är törstig.
  • Skölj med fluor dagligen.
  • Använd tandtråd eller mellanrumsborste dagligen.

Att hålla tänderna rena handlar om att varje dag få bort bakterier. Här får du tips och råd hur du sköter dina tänder med tandborste och andra hjälpmedel.

Så håller du tänderna rena - 1177.se

Att tillföra tänderna fluor är ett bra sätt att skydda sig mot att det blir hål i dem. Här kan du läsa mer om hur du kan behandla dina tänder med fluor.

Behandla tänderna med fluorid - 1177.se

Den kost som är bra för tänderna är den mat och dryck som innehåller så lite socker och syra som möjligt. Här kan du få råd om kost och veta mer om hur socker och sura ämnen påverkar dina tänder. 

Kost och tänder - 1177.se

Vuxnas tänder

God munhälsa är viktigt för att du ska må bra. Här får du råd om hur du ska sköta din mun och dina tänder:

  • Borsta tänderna två gånger om dagen med två centimeter fluortandkräm i minst två minuter. Skölj inte bort tandkrämen. Gör även rent mellan tänderna, helst innan tandborstningen.
  • Om du har eltandborste med litet borsthuvud, fyll på tandkräm under borstningen så att det sammanlagt blir 2 cm. Rengör mellan tänderna med mellanrumsborste eller tandtråd innan du borstar.


Så håller du tänderna rena - 1177.se

Fluorbehandling - 1177.se

Ät regelbundna måltider och låt tänderna vila mellan måltiderna. Undvik särskilt mellanmål med mycket socker. 

Kost och tänder - 1177.se  

När du blir äldre, är drabbad av sjukdom eller har en funktionsnedsättning som gör det svårt att sköta tänderna så kan din munhälsa snabbt försämras. Du har en ökad risk att få karies. Det blir då extra viktigt att följa de allmänna tipsen om munhälsa och kostvanor.

Dessutom bör du:

  • Skölja munnen med fluorlösning 0,2 % dagligen eller borsta med högfluortandkräm med en flourhalt på 5000 ppm.

Muntorrhet är ett vanligt problem som ökar risken för hål i tänderna, karies, och inflammationer i munnen. Sjukdom, stress, uttorkning eller läkemedel är vanliga orsaker till muntorrhet. 

På 1177.se kan du läsa vad du kan göra för att öka mängden saliv i munnen.

Muntorrhet - 1177.se

Har du tandprotes, så kallade löständer behöver de skötas om precis som riktiga tänder. Du bör dessutom:

  • Skölja protesen och munnen med vatten efter varje måltid.
  • Rengör din protes både morgon och kväll. Använd särskild tandborste och tandkräm anpassad för proteser, alternativt oparfymerad flytande tvål eller oparfymerat diskmedel.
  • Borsta gom och tandkött med mjuk tandborste, så munhålan hålls ren och får massage.
  • På natten kan du antingen låta protesen sitta kvar i munnen eller förvara den i ett glas vatten, då förhindrar du att protesen torkar och därmed skadas.

Konstgjorda tänder – tandproteser 1177.se

Ungefär hälften av alla vuxna upplever tandvårdsrädsla någon gång. Rädslan kan vara mer eller mindre uttalad. Drygt fem procent av befolkningen har en extrem rädsla, en fobi. För dig som upplever tandvårdsrädsla finns hjälp att få.

På 1177.se finns mer att läsa om tandvårdsrädsla och hitta tips och råd.

Tandvårdsrädsla hos vuxna - 1177.se 

Barns tänder

Här får du som förälder kunskap om hur ditt barn behåller friska tänder hela livet. För att få en god tandhälsa är det bra att få bra vanor tidigt i livet.

Börja borsta på ditt barn när den första tanden tittar fram. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnet borstar tänderna två gånger om dagen och att hjälpa barnet upp till 12 års ålder.

Det är avgörande att tidigt i livet få in de goda vanorna, med tandborstning två gånger om dagen och god kosthållning. Det som är bra för hela kroppen är ofta bra för tänderna. Allt hänger ihop.

  • Gör det till en vana att barnet somnar med rena tänder.
  • Borsta tänderna med fluoridtandkräm morgon och kväll.
  • Låt tänderna få minst två timmars paus mellan måltiderna.
  • Ge barnet vatten när hen är törstig.

Vid sex till åtta månaders ålder börjar tänderna växa, både mjölk- och de permanenta tänderna. Här får du en beskrivning i tändernas utveckling och i vilken ålder de olika stegen sker.

Tändernas utveckling - 1177.se

Redan när ett barn får sin första tand är det bra att börja med tandborstningen. Om barnet vänjer sig tidigt går det lättare att göra tandborstning till en vana för barnet. Här kan du få mer tips och råd.

Borsta tänder på barn - 1177.se 

Tänk om tandborstningen kunde locka lika mycket som den tid barnen lägger på spel på dator och mobil? Det kan den! Särskilt när du kopplar ihop tandborstningen och skärmen i ett roligt spel. Rocka munnen utgår från tandborstningens gyllene regel: två minuter och två gånger om dagen. I spelet blir den digital och hjälper barnen leka fram en god vana, samtidigt som de lär sig borsta tänderna på rätt sätt. Appen är gratis.

Ladda ner appen via appstore eller Google Play och levla upp tandborstningen!

Rockamunnen.se

Att tillföra tänderna fluor är ett bra sätt att skydda sig mot att det blir hål i dem. Här kan du läsa mer om fluorbehandling till barn.

Fluorbehandling - 1177.se

Mat som är bra för kroppen är oftast även bra för tänderna. Här får du kostråd för friska tänder.

Bra mat och dryck för barns tänder - 1177.se