Jobb och praktik i Folktandvården

Välkommen till oss i Folktandvården Norrbotten. Vi är cirka 360 anställda och vill gärna bli fler! Här kan du bland annat läsa om utvecklings- och karriärmöjligheter, vårt nystartade lärlingsprogram och vårt uppskattade introduktionsprogram HOS oss. Vi hoppas att du blir vår nya kollega och ser fram emot att lära känna dig.

Fyra av Folktandvårdens ambassadörer i arbetskläder.
Annica, Rolf, Jessica och Matilda är fyra av Folktandvårdens alla duktiga tandvårdare.

Har du funderat på att utbilda dig inom tandvård och vill veta mer? Har du gått ut gymnasiet och är minst 18 år? Då kan du söka till Folktandvårdens lärlingsprogram!

Programmet startar till hösten och pågår i ett halvår. Du får hjälpa till på en av våra kliniker samtidigt som du lär känna tandvården och de yrken som finns hos oss.

Som lärling blir du en viktig del i arbetsgruppen på kliniken. Du får följa våra medarbetare i vardagen och själv utföra arbetsuppgifter som inte kräver särskild utbildning. Till en början sker arbetet under handledning, men allt eftersom mer självständigt.

Ansökan öppnar i början av april och anmälan ska vara inne senast 30 april.

Lärlingsprogrammet vänder sig till dig som läst ett fullständigt gymnasieprogram, står i början av yrkeslivet och bor i Norrbotten. Du ska även ha hunnit fylla 18 år.

Som lärling får du följa våra tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och andra medarbetare i vardagen och ta del av deras olika arbetsuppgifter. Du får arbeta med uppgifter som kan utföras utan utbildning, först med handledning och så småningom mer självständigt.

I programmet ingår även gemensamma aktiviteter med andra lärlingar, däribland studiebesök på Folktandvårdens specialistkliniker.

Ja, du kommer att få all nödvändig handledning och utbildning på din tandvårdsklinik.

Du får en egen handledare som ansvarar för introduktion, planering och utvärdering av praktikperioden.

Som praktikant får du en timanställning med 40 timmars praktiktid per vecka.

Vi kommer att göra vårt bästa för att du ska få komma till den tandvårdsklinik du önskar. Däremot har vi kliniker där det i nuläget är brist på personal. För att du ska få en givande lärlingstid behöver den mottagande kliniken kunna avsätta den tid som krävs. Det innebär att vi, i samråd med dig, försöker hitta det bästa alternativet.

Lärlingstiden sträcker sig vanligtvis över sex månader, men kan förkortas om lärlingen så önskar.

Det finns många alternativ för dig som vill studera till tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska efter din lärlingstid. Här är några exempel:

Tandläkare
Tandläkarprogrammet är 300 högskolepoäng vilket innebär 5 års heltidsstudier. Programmet finns på fyra orter i landet: Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Tandläkarprogrammet vid Umeå universitet

Tandhygienist
Du kan studera till tandhygienist vid flera universitet i Sverige. Längden på programmet varierar, men är oftast tre år (180 hp).

Nytt från 2025 är att Region Norrbotten skrivit avtal med Karlstads universitet kring platsbunden antagning. Det innebär att ett antal platser reserveras för sökande från Norrbotten, som också är garanterade att få göra sina praktikperioder här. Karlstads universitet samverkar även med regionerna i Västernorrland, Dalarna, Gävleborg och Gotland kring platsbunden antagning.

Tandhygienistprogrammet i Karlstad, 180 hp:

Distansstudier med närträffar i Karlstad:

Tandsköterska
Det finns ett antal utbildningar till tandsköterska, däribland i Luleå.

Tandsköterskeutbildningar, yrkeshögskola

Tandsköterskeutbildning i Luleå

Lediga jobb - Region Norrbotten

Här publiceras annonsen till lärlingsprogrammet under tiden 1–30 april 2025.

I fältet Kategori, välj Tandvård.

Är du nyfiken på ett tandvårdsyrke eller har du inte bestämt dig för något yrkesval ännu? Välkommen att praktisera vid en av våra kliniker. Kravet för att du ska kunna söka Prova-på-jobb är att du har fyllt 18 år.

Längden på praktiktiden bestäms i samråd med klinikens enhetschef. En rekommendation är att du praktiserar två till sex veckor för att hinna få en uppfattning om hur det är att arbeta i tandvården. Som praktikant har du en timanställning med 40 timmars praktiktid per vecka.

Vad får jag göra?

Som praktikant hos oss får du träffa personal från våra olika yrkeskategorier och en inblick i deras arbete. Du har en egen handledare som ansvarar för introduktion, planering och utvärdering av praktikperioden.

Du får delta i de dagliga arbetsuppgifterna på kliniken, exempelvis att vara med vid undersökningar. Du får även möjlighet att själv hjälpa till med uppgifter av enklare slag.

Vad får jag lära mig?

Du får lära dig:

  • Hur arbetslivet fungerar.
  • Hur det är att arbeta som tandhygienist, tandläkare eller tandsköterska.
  • Hur jag själv fungerar i olika situationer.
  • Hur utbildning och arbete hänger ihop.
  • Teamarbete och kamratskap.

Stora möjligheter till arbete

De kommande åren förväntas vi få stora pensionsavgångar vilket gör att tandvård är en bransch som det är lätt att få arbete inom.

Ansök

Välkommen att kontakta enhetschef eller samordnare på den tandvårdsklinik du är intresserad av.

Folktandvårdens kliniker i Norrbotten

Är du intresserad av en längre praktik?

Från 2025 finns möjlighet att ansöka till lärlingsprogrammet. Det ger dig möjlighet att få anställning vid en tandvårdsklinik i Norrbotten i upp till sex månader. Lärlingsprogrammet startar under hösten. Läs mer i listen ovan.

 

Vi är alltid intresserade av att komma i kontakt med dig som är nyfiken på Folktandvården Norrbotten och som funderar på hur det är att arbeta här. För oss är det viktigt att du som medarbetare får en bra start på ditt nya arbete. Därför erbjuds du ett antal olika introduktionsmöjligheter, bland annat vårt introduktionsprogram HOS oss.

Vi erbjuder dig:

  • Vårt ettåriga introduktionsprogram HOS oss
  • Utsedd handledare
  • Introduktion på din klinik
  • Utbildning i journalsystem
  • Tillgång till en gedigen intern utbildningskatalog
  • Förmåner

Varför ger vi dig allt detta?

  • Vi vill att du ska få utvecklas i din yrkesroll och få en hög och bred kompetens.
  • Vi vill behålla dig!

Kontakt

Mia Asplund
E-post: mia.asplund@norrbotten.se 
Tel: 0920-710 42

Folktandvården i Norrbotten ger dig som studerar till något tandvårdsyrke möjlighet att arbeta under sommarlovet, oavsett vilken termin du studerar på.

Om du beviljas sommarjobb kan vi också, om behov finns i verksamheten, erbjuda fler jobbperioder, exempelvis under julledigheter.

För vem?

För dig som studerar till ett tandvårdsyrke och har läst minst en termin på din utbildning. Våra sommarjobb är i första hand reserverade för studenter som fått stipendium från Region Norrbotten och i andra hand till andra studenter som har anknytning till länet. Men även du som skulle tycka att det vore spännande att spendera en sommar i Norrbotten utan att ha anknytning till länet är välkommen med din intresseanmälan.

Arbetsuppgifter?

Som sommarjobbande inom allmäntandvård arbetar du på någon av våra kliniker inom länet. Dina arbetsuppgifter beror på klinikens behov under sommaren och hur långt du kommit i din utbildning. Det är till exempel vanligt att du som är i början av din utbildning först lär dig sterilarbetet. Där lär du dig grunderna för hygienrutiner och instrumenthantering. Nästa steg är att börja träna på assistans till tandläkare, vilket ofta kommer lite senare på utbildningen. För tandläkare på de högre terminerna finns ibland möjlighet på kliniken att ta emot egna profylaxpatienter eller hjälpa till med patientbehandlingar med till exempel terminalanestesi eller enklare fyllningar.

Vi försöker erbjuda jobb som ska vara utvecklande för dig utifrån möjligheterna på varje arbetsplats.

Hur anställs du?

Vi erbjuder dig en timanställning under ett antal veckor. Verksamhetens behov och vad du angett som passar dig, period och antal veckor, är styrande.

Lön

Lönen är individuell och utgår från hur långt du kommit i din utbildning.

Ansökan till sommarjobb

Ansökan för sommarjobb 2025 är stängd. Annons för sommarjobb 2026 publiceras under december.

Vill du veta mer?

För mer information om sommarjobben, kontakta:

Jenny Ahlbäck, HR-partner

E-post: jenny.ahlback@norrbotten.se 

Som nyanställd erbjuds du ett ettårigt introduktionsprogram som vi valt att kalla HOS oss.

Ordet HOS bildas av våra tre värdeord hälsa, omtanke och service. Programmet består av fyra delar och syftar till att du ska få insyn i:  

  • Hur Folktandvården är uppbyggd.
  • Vad det innebär att vara medarbetare hos oss.
  • Varför vi arbetar som vi gör.

För oss är det viktigt att du får en bra introduktion. Förutom intressanta föreläsningar och tid till falldiskussioner ger programmet dig möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter med både nya och erfarna kollegor. Vi hoppas att HOS oss ska bidra till att du utvecklas och samlar ny kunskap som hjälp i ditt dagliga arbete. 

Programmets fyra delar

Del 1: Värderingar 

Dag ett pratar vi om de värderingar vårt arbetet bygger på och varför. Dessutom spelar vi värdegrundsspel och äter middag tillsammans. Dag två diskuterar och utmanar vi våra värderingar kring olika intressanta patientfall med erfarna kollegor.

Del 2 och 3: Principer

Under fyra dagar blandas föreläsningar, bikupor och gruppdiskussioner. Vi pratar bland annat om lagar, taxan, vårdplanering, patientsäkerhet och avvikelser. Ni får även träffa vårt centrala leanstöd och representanter från specialisttandvården.

Del 4: Ledarskap och medarbetarskap 

Dag ett pratar vi om vad ledarskap och medarbetarskap betyder hos oss, både ur ett teoretiskt perspektiv och med ett humoristiskt inslag. Dag två diskuterar vi hur det är att arbeta i en politisk styrd organisation. 

Du som studerar till tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska och bor eller har bott i Norrbotten har möjlighet att söka stipendium från Folktandvården i Norrbotten. Stipendiet kan du söka så snart du har avslutat din första termin med godkänt resultat.

I din ansökan vill vi att du berättar vem du är.Tala om vad som fick dig att söka till ett tandvårdsyrke.

Två gånger per år behandlas ansökan till stipendium. Om du har sökt till och med sista februari behandlas din ansökan i mars. Söker du till och med sista oktober behandlas ansökan i november.

Folktandvårdens krav på dig som söker stipendiet

  • Du bor i eller har bott i Norrbotten
  • Utbildningen genomförs i Sverige
  • Du uppbär inte någon form av ersättning från arbetsgivare för att genomgå utbildningen
  • Du har genomfört första terminen med godkänt resultat och kan uppvisa studieintyg på detta

Ansökan ska innehålla

  • Personligt brev där du beskriver din koppling till Norrbotten
  • Bakgrund till att du valde att söka dig till ett tandvårdsyrke
  • Adressuppgifter både till studie- och hemorten samt mobilnummer och e-post
  • Studieintyg

Stipendiets storlek

Stipendiets storlek är 1 500 kronor per termin och varierar beroende på vilken utbildning det gäller.

  • Tandläkare: 15 000 kronor
  • Tandhygienist: 9 000 kronor
  • Tandsköterska: 4 500 kronor

Hur ansöker jag?

Du ansöker om stipendiet genom att fylla i en ansökan.

Ansökan om stipendium

Ansökningar till detta stipendium behandlas två gånger per år. Ansökan till och med sista februari behandlas i mars och ansökan till och med sista oktober behandlas i november.

Stipendiet är skattefritt och utbetalas till den adress som du anger i ansökan. Det är viktigt att du uppger en adress där vi kan nå dig en tid framöver eftersom stipendiet utbetalas via avi.

Välkommen med din ansökan!

Vi vill att du ska växa både i jobbet och som människa. Därför erbjuds du ett internt utbildningsutbud som gör det möjligt för dig att vidareutbilda dig under hela din karriär.

Folktandvården Academy

Folktandvården Academy är vårt skräddarsydda program för din kompetensutveckling. Förutom en mängd odontologiska kurser och utbildningar erbjuds du ett flertal kompetensutvecklingsprogram. Detta oavsett om du arbetar som administrativ personal, tandsköterska, tandhygienist, tandläkare eller som chef.

Ett annat sätt att utvecklas är att delta i något utvecklingsprojekt. De kan handla om hur vi skapar bäst tillgänglighet för norrbottningarna, digitalisering eller att utveckla nya arbetssätt. För dig som vill bedriva ett eget forskningsprojekt kan du varje år ansöka om medel för detta.

Citat från en medarbetare:
”Jag blev rekommenderad att söka mig till Folktandvården Norrbotten. Jag var nyutexaminerad när jag kom hit och kunde nästan inget. Tre års arbete hos Folktandvården Norrbotten har gett mig erfarenhet motsvarande fem till sex år på större kliniker”.

Odontologiska utbildningar

Vår utbredning i hela Norrbotten med både små och stora kliniker samt en specialisttandvård innefattande alla åtta odontologiska specialiteter innebär stora möjligheter till vidareutveckling under hela din yrkeskarriär. Vi erbjuder regelbundet aktuella och inspirerande utbildningar speciellt framtagna för behovet i verksamheten

Kunskapsöverföring

Hos oss är du en viktig del i teamet. Med hundratals kollegor runt om i länet har du möjlighet att utbyta och överföra kunskap i din vardag. Genom våra olika erfarenheter och roller utvecklas vi och lär av varandra – det skapar arbetsglädje.

Specialistutbildning

ST­-utbildningen innebär klinisk specialiseringstjänstgöring på Tandvårdens Kompetenscentrum i Luleå, Gällivare eller Piteå i minst tre år. 

Samtidigt genomgår du ett teoretiskt utbildningsprogram som är individuellt anpassat. Under hela utbildningen har du ett nära samarbete med samtliga specialiteter.

Nu får fler möjlighet att studera till tandhygienist på distans från Norrbotten och även göra sin praktik här.

I år öppnar ansökan till landets universitet och högskolor den 17 mars. En av nyheterna är att tandhygienistprogrammet i Karlstad tecknat avtal med fem regioner om platsbunden antagning, däribland Norrbotten.

Det har även tidigare gått att läsa utbildningen på distans och göra sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, i Norrbotten. Skillnaden är att ett antal platser nu reserveras för sökande från länet, som också är garanterade att få göra sina praktikperioder här.

– Det betyder att sökande från Norrbotten konkurrerar med sina betyg i en egen grupp och därmed kan ha lättare att bli antagna. Den verksamhetsförlagda utbildningen består av sammanlagt 15 veckor som man gör vid en tandklinik i Region Norrbotten, förklarar Ann-Catrin André Kramer, programledare vid tandhygienistprogrammet.

Under den treåriga universitetsutbildningen behöver studenten vara på plats i Karlstad i totalt 19 veckor, uppdelade i perioder. Övrig tid följer studenterna undervisningen via zoom på dagtid från sin bostad eller på ett lärcentrum, som finns på flera orter i länet.

Lärcentrum

Under den första terminen handlar det om fyra dagars närvaro i Karlstad och under termin två totalt tio veckor, fördelade på två tillfällen. Det andra och tredje året är studenten sammanlagt nio veckor på plats i Karlstad.

– All övrig tid kan studenten ta del av den teoretiska undervisningen hemifrån. Salstentamen kan göras på ett lärcentrum. Där kan det också finnas möjlighet att samverka med andra studenter, säger Ann-Catrin André Kramer.

Tandvårdschef Maria Pettersson gläds över avtalet med Karlstads universitet.

– Tandhygienister har en mycket viktig roll för att främja munhälsa. Det är redan nu brist på tandhygienister, så arbetsmarknaden är ljus för den som vill utbilda sig, säger hon.

Annica Eriksson arbetar som tandhygienist vid Folktandvården i Boden. Via länken längst får du veta mer om henne och hennes jobb.

God handledning

Att utbildningens teoretiska och praktiska delar i stor utsträckning går att genomföra på hemmaplan öppnar dörren för fler.

– Även den som inte vill flytta för att studera kan utbilda sig i yrket. Jag hoppas att det ska leda till att vi får fler legitimerade tandhygienister i Norrbotten, säger Maria Pettersson.

Hon berättar vidare att Folktandvården ser fram emot att ta emot blivande tandhygienister på deras verksamhetsförlagda utbildningsveckor under terminerna fyra, fem och sex.

– Studenterna kommer att få en bra inblick i vad yrket innebär och god handledning av våra engagerade medarbetare på klinikerna i länet.

Fotnot: Sista ansökningsdag till programmet är den 15 april.

Tandhygienistprogrammet, 180 hp:
https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/OGTHY

Distansstudier med närträffar i Karlstad:
https://www.kau.se/oral-halsa/utbildning/tandhygienistprogrammet/distans-med-nartraffar-i-karlstad-platsbunden

Annica Eriksson, tandhygienist i Boden