Mika Sorvisto, fysioterapeut

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Mika Sorvisto, fysioterapeut på Haparanda hälsocentral. Ett jobb han har haft i snart 30 år.

Bild av Mika Sorvisto på ett träningsredskap.
Foto: Moa Höjer

"Jag är lugn och ger god tid åt patienten"

Hej Mika! Vad gör en fysioterapeut?
– I primärvården tar vi hand om alla typer av patienter, i alla åldrar. Vi undersöker, bedömer och behandlar. Majoriteten av patienterna har muskuloskellettära besvär(besvär med rörelseapparat). Vi jobbar mycket med patienter som har problem med smärta. Vid behov kan vi använda olika behandling som till exempel akupunktur, kortisoninjektioner, rörlighetsträning, styrketräning, mobilisering och så vidare. Vi har även grupper för till exempel hjärtrehabilitering. Vi skriver egna röntgenremisser samt förbereder sjukintyg vid behov. Vi har ett mycket nära samarbete med läkarna samt sjuksköterskorna.

Varför blev du fysioterapeut?
– Jag blev färdig fysioterapeut 1994 i Uleåborg. Jag har alltid varit aktiv inom sport och det var naturligt för mig att lära mig mer om hur kroppen fungerar och hur man kan hjälpa till bland annat genom att rehabilitera idrottare.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Variationen, det är ett mycket omväxlande arbete. Det som är superbra är att man kan se resultaten av sina egna insatser när man jobbar med patienter.

Vad är dina styrkor i yrket?
– Jag är lugn, ger god tid åt patienten och kan motivera på ett bra sätt.

Största utmaningen på jobbet?
– När man jobbat så länge och sett en del är jag lite orolig över hur framtiden ska se ut. Finns det tillräckligt med ungdomar som söker sig till vårdyrket? Vi måste bli bättre på att rekrytera och sprida information om vårdyrket, berätta hur viktigt och trevligt är att jobba inom vården.

En typisk arbetsdag?
– Direkt på morgonen brukar jag kolla våran TeleQ  och ringa till dem som har kontaktat oss. Sedan börjar man ta emot patienter. Klockan åtta har vi gemensamt möte med hela personalstyrkan i huset och efter det fortsätter man att jobba med patienter. Efter lunch fortsätter man att jobba med patienter, konsulterar läkarna vid behov. Vissa dagar har vi grupper i till exempel hjärtrehab på eftermiddagen.

Mer om Mika
Yrke: Fysioterapeut på Haparanda hälsocentral
Ålder: 55
Bor: Torneå, Finland
Familj: Gift och två vuxna barn.
Intressen: Spelar bordtennis. Coachar en ung Haparandakille som är landslagsspelare i Sverige.  Har varit aktiv även i styrkelyft och tränare inom den sporten under en lång period.