Josefin Rönnlund, dietist

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Josefin Rönnlund, 27 år, arbetar som dietist i Sunderbyn. I Region Norrbotten finns totalt 21 dietister på länets fem sjukhus samt på Stadsvikens hälsocentral i Luleå. De utför även uppdrag åt Norrbottens 14 kommuner.

Josefin Rönnlund, dietist
Foto: Ulrika Englund

"Det är viktigt att man är lyhörd och inkännande"

Hej Josefin! Vilka patienter möter du som dietist?
– Jag arbetar inom barnsjukvården, framför allt barnhabiliteringen. Tidigare jobbade jag vid sjukhusets kirurgavdelningar och kirurgmottagning där jag träffade patienter som skulle eller hade opererats. Det kunde till exempel vara de som opererat bort magsäcken eller skulle få en stomi, ofta relaterat till cancer.

Vad kan barnen som kommer till dig ha för problem?
– Jag träffar många barn som på grund av sjukdom eller behandling har svårt att äta tillräckligt av vanlig mat. De kan därför behöva stöd av sondnäring eller kosttillägg för att få den energi och näring de behöver. Jag träffar också barn med exempelvis glutenintolerans, födoämnesallergier och andra magtarmsjukdomar.

Vad har du för bakgrund/utbildning?
– Dietist är ett legitimerat yrke och kräver en treårig universitetsutbildning. Jag läste dietistprogrammet vid Umeå universitet och tog min examen i januari 2022. Innan jag började plugga till dietist arbetade som personlig assistent, som säljare i klädbutik och läste också några andra universitetskurser.

Varför ville du bli dietist?
– Jag har alltid tänkt att jag på något sätt vill jobba med människor och gärna i sjukvården. Jag har själv varit patient under en stor del av min uppväxt och inspirerades av vårdpersonalen som jag mötte. Samtidigt har jag ett stort intresse av mat, hälsa och hur kroppen fungerar. Dietistyrket lät som något för mig och det var verkligen helt rätt!

Vilka egenskaper är bra att ha?
– Som dietist behöver man tycka om att träffa människor. Det är också viktigt att man är lyhörd och inkännande då man träffar patienter med olika slags sjukdomar, i olika stadier av livet.

Hur ser dina egna matvanor ut?
– Dietistyrket har gett mig fördjupade kunskaper inom kost och det har kanske gjort att jag är mer medveten om vad och hur jag äter för att kroppen ska må bra, både nu och långsiktigt. Men på det stora hela tror jag inte att mina matvanor skiljer sig så mycket jämfört med andras.


Mer om Josefin

Ålder: 27
Bor: Lägenhet i Luleå
Familj: Sambon Marcus
Yrke: Dietist
Intressen: Stickning, skidåkning och att vara ute i naturen