Frida Palmbo, arkeolog

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Frida Palmbo, 41, som sedan 2006 jobbar som arkeolog på Norrbottens museum.

Frida Palmbo, arkeolog
Foto: Moa Höjer

"Väldigt häftigt att upptäcka Norrbottens äldsta boplats"

Hej Frida! Vad gör du på ditt jobb?
– Det är väldigt varierande. Från maj till oktober är det fältsäsong, då är vi mestadels ute i fält och jobbar övervägande med exploateringsarkeologi. Om det till exempel ska byggas en väg eller en järnväg så gör vi en arkeologisk utredning innan för att se om det finns några fornlämningar på området. Resten av året jobbar vi inomhus, bland annat med fyndregistrering.

Hur många arkeologer jobbar på Region Norrbotten?
– Nu är vi sex stycken.

Är det bara exploateringsarkeologi ni sysslar med?
– Nej, det kan också handla om räddningsundersökningar. Ett aktuellt exempel rör en av Norrbottens mest kända stenåldersgravar: Rödockragraven vid Ligga kraftstation i Jokkmokks kommun som är 7000 år gammal. Med anledning av vattenkraftsutbyggnaden så har erosionen ökat i området och det har börjat erodera rödockra från graven ner i älven. Graven går inte att rädda, så därför har Länsstyrelsen tagit beslut om att det mest hållbara för fornlämningen är att gräva ut den och tillvarata den vetenskapliga information som finns innan det är för sent.

Varför blev du arkeolog?
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av historia, så därför bestämde jag mig för att hoppa på arkeologiutbildningen i Umeå. Jag kände direkt att det var rätt för mig. Nu har jag svårt att se mig själv göra något annat.  

Vad är det mest spännande du varit med om på jobbet?
– Det var upptäckten av Norrbottens äldsta boplats Aareavaara som vi upptäckte i samband med gruvetableringen i Pajala 2009. Den är cirka 10 600 år gammal. Det var väldigt häftigt att vara med om. Det är banbrytande och vi skriver om historien.

Mer om Frida Palmbo. 
Ålder:
 41.
Bor: Måttsund.
Familj: Sambo.
Yrke: Arkeolog.
Andra intressen: Jag dansar orientalisk dans, gräver i trädgården och har börjat nörda ner mig i byggnadsvård.