Anoma Wallinder, controller

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Anoma Wallinder arbetar som controller och stöttar division Regionstöd. I Region Norrbotten finns 21 controllers och 5 verksamhetscontrollers som samlar in och analyserar data.

Porträtt av Anoma Wallinder.
Foto: Ulrika Englund

”Jag gillar att ha koll på ekonomi”

Hej Anoma! Vad gör du på jobbet?
– Min uppgift är att vara ett stöd till cheferna, för att de ska kunna ha en bra koll på data och statistik. Jag sammanställer och analyserar verksamhetsdata, exempelvis det som rör ekonomi, produktion och tillgänglighet. I min roll ingår även utvecklings- och förbättringsarbete, som baserar sig på de underlag som tas fram och de analyser som görs.

Vad har du för bakgrund/utbildning?
– Jag har studerat företagsekonomi vid Luleå tekniska universitetet. Före min tjänst som controller har jag jobbat inom processindustrin och i hotell- och resebranschen.

Hur kommer det sig att du vill arbeta som controller?
– Förutom utvecklings- och förbättringsarbete så tycker jag om ekonomi och siffror. Jag gillar att ha koll på ekonomi, både privat och på jobbet. Dessutom är det roligt att stötta verksamhetens chefer som, via sina uppdrag, gör skillnad för samhället och Norrbotten.

Vilka egenskaper är bra att ha i ditt yrke?
– Som controller ska man kunna förklara ekonomi på ett enkelt och pedagogiskt sätt och även ha ett förbättrings- och möjlighetstänk. För att kunna analysera stora mängder data är det också bra att kunna zooma ut, för att se helhetsbilden, innan man sedan zoomar in på detaljnivå.

Vad finns det för utmaningar?
– Det som är utmanande, men samtidigt det roliga, är att få ihop olika komplexa verksamhetsdata till en helhetsbild. En annan utmaning är att hitta balansen mellan ekonomi och kvalité och hitta nya vägar att gå, för att norrbottningarna ska få ut så mycket som möjligt av varje skattekrona.

När känner du dig som mest nöjd på jobbet?
– När mitt arbete resulterar i en förbättring eller effektivisering av den ekonomiska processen. Eller när mina förklaringar leder till en bättre förståelse för ekonomi.

Vad gör du för att koppla av och hämta ny kraft?
– Jag tränar crossfit tillsammans med mina kollegor på controllerenheten en gång i veckan. Sedan har jag precis börjat med frisim och spelar också badminton med min familj. Efter det får man ta ett restaurang- eller cafébesök som belöning!

Mer om Anoma
Ålder: 30
Bor: Luleå
Familj: Mattias, fästman
Yrke: Controller
Intressen: Simning, dans och musik