”Det kändes jättehärligt att få en lön och slippa ta lån sista terminen”

Julia Grönlund, Sam Holmberg och Elida Björk har alla tre utbildat sig till biomedicinska analytiker. Alla tre har också innan de anställdes av Region Norrbotten tagit del av den studieförmån som Laboratoriemedicin erbjuder i form av fast anställning parallellt med studierna sista terminen.

Biomedicinska analytikerna Julia Grönlund, Piteå sjukhus, samt Sam Holmberg och Elida Björk, Sunderby sjukhus, har alla rekryterats med stöd av studieförmån.

Studenter på BMA-programmets sista och sjätte termin som väljer att komma till Region Norrbotten erbjuds en studieförmån som har slagit väl ut.

De erbjuds en tillsvidareanställning som laboratorieassistenter på laboratoriemedicin med en studielön på 20 000 kronor i månaden på något av regionens fem sjukhus. När utbildningen är klar och de fått en godkänd legitimation omvandlas anställningen till biomedicinsk analytiker.

– Upplägget är att de under sista terminen gör sina studier på betald arbetstid och går in och jobbar på sommaren. Om man efter att ha blivit anställd som BMA är kvar i tjänst efter ett år får man dessutom en extra månadslön som bonus, berättar Ruth Wickelgren, verksamhetssamordnare på Laboratoriemedicin, som inte känner till att liknande upplägg finns i någon annan region.

Däremot finns studieförmånen också för röntgensjuksköterskor i Region Norrbotten.


Ruth Wickelgren, verksamhetssamordnare på Laboratoriemedicin, konstaterar att BMA är ett bristyrke i hela landet, även i Norrbotten – även om det just nu är ett ganska bra inflöde.

Fem just nu

Just nu har laboratoriemedicin fem studenter med studieförmån, medan det första året var två och året därpå fyra.

För Julia Grönlund, Sam Holmberg och Elida Björk var studieförmånen en bidragande orsak till att de valde att söka sig till Region Norrbotten.

Först ut att nappa när erbjudandet infördes var Julia Grönlund från Piteå:

– Jag gick utbildningen i Jönköping och längtade hem till Piteå. Jag drog iväg norrut redan en timme efter examen ...

Extra månadslön

Hon fortsätter:

– Det kändes jättehärligt att få en lön och slippa ta lån sista terminen. Det gör att man hamnar lite mer på plus. Dessutom var det skönt att ha bekräftat en fast anställning och inte behöva söka jobb utan allt var fixat. Den extra månadslönen efter ett år satt inte heller fel.

Elida Björk, som gått BMA-utbildningen vid Umeå universitet, som är landets nordligaste, ser också positivt på att regionen dessutom lämnar ett flyttbidrag på 20 000 kronor.

– Det bidrar ju till att man väljer Norrbotten. Sedan är Sunderby sjukhus, där jag jobbar, en väldigt fin arbetsplats med mycket utveckling hela tiden, säger hon.

– Dessutom är det ett positivt gäng som jobbar här, säger Sam Holmberg från Vårgårda i Västra Götaland.


Nyblivna biomedicinska analytikerna Sam Holmberg, Elida Björk och Julia Grönlund vid laboratoriemedicins automatbana.

Lättare att få bostad

Han konstaterar också att det var lättare att få en bostad i Luleå med en fast anställning.

– Det blev en annan prioritering i bostadskön. Studieförmånen bidrog till att jag flyttade hit istället för någon annanstans. Det var ett plus i kanten. Det var många regioner som kom med olika erbjudanden, men Norrbotten hade det bästa, säger han.

Ruth Wickelgren berättar att hon har kontakt med alla BMA-utbildningar, framför allt i Umeå, där flest studenter kommer från.

– Jag har också varit i Umeå och Göteborg och informerat och vi har varit med på olika mässor. Vi gör allt vi kan för att rekrytera eftersom det råder stor brist på BMA. Inte bara här, utan i hela landet, men just nu är det positivt att det är lite bättre inflöde hos oss – bland annat tack vare satsningen på studieförmånen.

Specialistutbildning

Hon berättar också om utbildningen till specialist-BMA som tagits fram på laboratoriemedicin.

– Eftersom det inte finns någon specialistutbildning, som det finns för sjuksköterskor, har vi själva utvecklat ett utbildningsprogram. Det vänder sig till våra BMA och biomedicinare och kommer i gång till hösten. Förutom intern utbildning ingår deltagande i olika akademiska kurser på universitetsnivå.

Tilläggas kan också att det tack vare ett särskilt statligt stöd har startats en distansutbildning för BMA på Umeå universitet med endast vissa pass på plats där.

– Det underlättar för de som inte vill flytta till Umeå av exempelvis familjeskäl. Tre norrbottningar går den just nu och det har varit jättestort intresse för att söka andra omgången som startar till hösten, säger Ruth Wickelgren.

Fotnot: Klinisk fysiologisk mottagning ("Fyslabb") erbjuder samma villkor för studerande och även de kommer att införa en specialistutbildning – för BMA inom klinisk fysiologi.

Text och foto: Jonas Hansson