Alexandra är supertaggad på SPOT
Införandet av SPOT, specialpsykiatriska omvårdnadsteam, inom Psykiatrin Piteå har lockat till sig nya medarbetare med intresse för det nya arbetssättet. En av dem är Alexandra Öman från Stockholm som arbetar som skötare i akutteamet.
När Psykiatrin Piteå införde SPOT, specialpsykiatriska omvårdnadsteam, än så länge i projektform, kände sig Alexandra Öman supertaggad att söka jobb där.
Det var kärleken som fick henne att flytta till Piteå.
– Min man är härifrån och det kändes inte hållbart att bo kvar i Stockholm med barnen på grund av sprängningar och annat som gör det otryggt. Så nu har vi köpt en tomt på Renön där vi byggt hus, säger hon.
I Stockholm har Alexandra Öman jobbat inom den psykiatriska slutenvården och i Piteå fick hon först jobb på rättspsykiatrin i Öjebyn.
– Men så kom det information om SPOT-införandet och jag kände mig supertaggad att söka efter att ha läst om det i tidningarna. Att jag får vara med i det förändringsarbete som sker med SPOT känns fantastiskt. Dessutom har jag fått ett så fint omhändertagande. Jag har aldrig arbetat på en arbetsplats där man tar hand om varandra så bra.
SPOT-teamet ägnar en stor del av sin arbetstid åt telefonkontakter, men gör även hembesök vid behov. Vid sidan av Alexandra Öman står hennes kollega Vilde Markström, som också är skötare i akut-SPOT-teamet.
Minskar behov av slutenvård
Syftet med SPOT är att ge psykiatripatienter utökat stöd antingen på telefon eller i sina hem. Det ska i sin tur bidra till att minska behovet av slutenvård, vilket det också har gjort.
Det finns tre olika SPOT-team, varav två som arbetar geografiskt indelade med planerade hembesök och ett som åker ut på akutlarm. Målgruppen är personer över 18 år i Piteå älvdal.
Vet aldrig vad som händer
Alexandra Öman arbetar i akut-SPOT-teamet som består av en sjuksköterska och fyra skötare. Behövs det tar teamet vid utryckningar också med sig en läkare. Larmen kommer via SOS Alarm, men också från bland annat läkare och socialtjänst.
– Att man aldrig vet vad som händer under dagen är lockande för mig. Det skapar variation. Det kan vara en patient som ringt in själv till vårt telefonnummer. Vi kan också bli dragna på ett 112-larm och då är det oftast nödläge och ibland åker vi tillsammans med polis och ambulans. Kommer det ett larm i till exempel Arjeplog, dit det är en bra bit att köra och hinner hända mycket tråkigt innan vi kommer fram, har ofta ambulansen åkt före oss.
Alexandra Öman trivs med sitt jobb i akut-SPOT-teamet och när hon inte åker hem till en patient ägnar hon en hel del tid åt patientsamtal på telefon.
Suicidpreventionsprogram
Alexandra Öman berättar att de just nu följer ett 30-tal patienter i olika omfattning.
– Många av uppföljningarna kan ske via telefon och vi har ett telefonnummer där man kan nå oss under dag- och kvällstid. Om det behövs och patienten vill gör vi hembesök. Har vi inte haft kontakt tidigare görs det en planering om behovet finns. Patienter som har gjort suicidförsök erbjuds att ingå i vårt suicidpreventionsprogram under ett års tid.
Hon konstaterar att patienterna ger mycket positivt tillbaka.
– Jag älskar det här jobbet. Det är stor skillnad mot att arbeta på en avdelning.
Text och foto: Jonas Hansson
”Att man aldrig vet vad som händer under dagen är lockande för mig. Det skapar variation”, säger Alexandra Öman.
Här kan du få stöd och hjälp
Om du mår så dåligt att du tänker att livet inte är värt att leva och har tankar eller planer på att ta ditt liv ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon som du har förtroende för.
Du kan känna dig ensam i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Att sätta ord på sina tankar inför någon som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och upptäcker nya möjligheter att lösa dem.
Vem ska jag prata med?
Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon stödlinje:
Råd och stöd på mejl, chatt och telefon - 1177
Läs mer om SPOT
Goda erfarenheter av de mobila SPOT-teamen i Piteås psykiatri