Anders har ordning i kaoset: "Bra att återanvända prylar"

Datorer, kontorsmöbler, brevlådor, kuvöser, tavlor och bröstpumpar. Det är bara några av de tusentals grejer som finns på Prylbanken i Boden. Där jobbar Anders Dahlqvist och han har stenkoll på vad som finns. ”Det mesta har jag nog i huvudet”, säger han.

Prylbanken Anders Dahlqvist

Behöver du en ny kontorsstol? Eller kanske lite konst till väggen? Då ska du ringa till Anders Dahlqvist. Han jobbar på Länsservice i Boden där han har ansvar för Prylbanken.

Prylbanken tillhör Region Norrbotten och är en plats för så kallad disponibel utrustning. Alltså prylar som blivit över och lämnats in från exempelvis Regionhuset, olika sjukhus i länet eller hälsocentraler. Men som är hela och fungerar.

Kretsloppstanken

Det här är en del i det miljöarbete som regionen bedriver med hjälp av den så kallade kretsloppstanken. Det betyder att allt som köps in till verksamheten ska användas, återanvändas, återvinnas eller omhändertas.

På Prylbanken finns det mesta.

– Ja, här finns allt från pinnstolar till diatermiapparater, säger Anders när vi tagit plats i ett av flera fullproppade förråd.

En bröstpump från 30-talet.

På en hylla står en bröstpump från 30-talet skänkt av en anhörig till en före detta barnmorska. På en annan hylla en gammal Halda-skrivmaskin, grön och dammig. Men där finns också droppställningar, kuvöser, skrivbord, kontorsstolar, hurtsar och massagebänkar.

Allt är till förfogande. Dels till medarbetare på regionen, dels till andra företag och privatpersoner. Det är bara att höra av dig till Anders om man är intresserad av att ta sig en titt.

– Vissa saker är specifika för regionen, som britsar, kontorsstolar eller elbord. Där finns alltid ett sug, så de grejerna säljer jag inte. Men pinnstolar och annat, ”you name it”, det kan jag sälja bort. Som datautrustning till exempel, där finns det framför allt två firmor som ofta är intresserade.

"Många förfrågningar"

När det gäller medicinskteknisk utrustning finns det specifika regler för hur den får återanvändas.

– MT-utrustning som utgått från regionen får inte återinföras till regionen. Så där får jag många förfrågningar från till exempel veterinärer eller privata hälsokliniker.

Rymligt förråd

Nu befinner vi oss i ett av förråden som ligger i en källare på garnisonsområdet i Boden. Det är stort och rymligt. Sedan finns det ytterligare förråd på Länsservice, i samma byggnad som Anders har sitt kontor.

– Men där har jag framför allt data-utrusning som jag hämtar upp, paketerar och säljer vidare, säger han och tillägger:

– Här, däremot, är det mycket medicinskteknisk utrustning och en hel del kontorsmöbler.

Det är rymliga förråd.

Anders rullar i väg med ett stort bord som ska skeppas vidare för återanvändning. Utanför byggnaden har han sin vita skåpbil som han på regelbunden basis kör runt med i länet för att hämta och lämna saker.

– Jag åker runt till alla sjukhus och hälsocentraler, framför allt Sunderbyn, Piteå och Gällivare. Ofta hör de av sig till mig när de har någonting som blivit över, eller när de behöver någonting.

Jobbade som enhetschef

Innan Anders började jobba på Prylbanken för sex år sedan var han enhetschef på transport och miljö. Där hade han varit i 16 år, kände av ekorrhjulet och ville göra något nytt.

– Jag sa åt min chef att jag var less och ville göra något annat. Det gick bara någon dag innan jag fick erbjudandet om att jobba här. Då kände jag direkt: Ja.

Det blir en del kånkande.

De första åren på Prylbanken var de ett par stycken som jobbade tillsammans. Men de senaste tre åren har Anders varit helt själv på jobbet.

– Han som var här när jag kom hette Stefan, men han gick tyvärr bort för tre år sedan. Sedan kom omställningen och den tjänsten försvann, så nu är jag ensam.

Hur funkar det?

– Det går ändå ganska bra för mig. Men det är därför jag har det mesta i huvudet, för hemsidan är ganska gammal och svåradministrerad, så den klarar jag inte av att hantera.

"Rätt bra koll"

Prylbanken består av tusentals artiklar, och Anders har alltså nästan allt i huvudet.

– Jo, faktiskt. Jag har rätt bra koll på vad som finns, säger han och ler samtidigt som han puttar bordet framåt.

En kuvös som står till förfogande.

Han gillar kretsloppstanken.

– Det är bra att återanvända prylar som fungerar. Dels med tanke på miljön, men det har också ett ekonomiskt värde, att slippa köpa nytt. Är det helt och fungerar så ska vi behålla det. Om det inte fungerar avvecklas det på plats.

"Nog med grejer"

Blir Anders själv då sugen på att plocka med sig prylar hem från jobbet?

– Nej, nej, nej, skrattar han.

– Jag har nog mycket grejer, jag behöver inget mer.

Text och foto: Moa Höjer