Efterlängtad invigning av laboratoriemedicin i egen regi

För nio år sedan tog Unilabs över cytologi- och patologiverksamheten på Sunderby sjukhus. Under tisdagen var det dags för en efterlängtad återinvigning efter att Region Norrbotten nu har återtagit ansvaret för både cytologi och patologi.

Bandklippning av regionrådet Anders Öberg i korridor tillsammans med personal.

I oktober kunde först patologin och nu även cytologiverksamheten åter bli en del av regionen. För att fira att all verksamhet åter bedrivs av regionen fylldes lunchrummet på laboratoriemedicin på Sunderby sjukhus med ballonger i vitt, blått och guld tillsammans med förväntansfull stämning.

– Det här är en viktig kärnverksamhet som i egen regi innebär att vi nu själva kan säkerställa kunskap och kompetens i Norrbotten. Genom mer tillgänglig teknik, samordning och regionala samarbeten skapar vi många fördelar, säger Kerstin Bucht Stenberg, verksamhetschef inom klinisk patologi och cytologi.

Verksamhetschef Kerstin Bucht Stenberg, regiondirektör Ulrika Sundquist och divisionschef Ann-Sofi Schäufele.

Efter Kerstin Bucht Stenbergs öppningstal följde tal och gratulationer av regionråd, divisions- och regionledning.

– Jag är så glad för ett komplett labb i egen regi som även stärker vår beredskapsförmåga. Stort tack för ert framgångsrika arbete som räddar liv, säger Ulrika Sundquist, regiondirektör.

– Nu har vi ett komplett laboratorium i egen drift som är så viktigt för våra patienter, säger Ann-Sofi Schäufele, divisionschef division Funktion.

– Det känns mycket bra att få stå här i dag för att återinviga laboratoriemedicin som en egen verksamhet. Vi vill så långt som möjligt bedriva egen verksamhet för att erbjuda bästa möjliga behandling till alla i Norrbotten, där det är medarbetarna som skapar värdet i vården, säger Anders Öberg, regionstyrelsens ordförande.

Därefter var det dags för Anders Öberg att klippa invigningsbandet och skåla tillsammans med verksamhetens medarbetare och besökare.

Sedan följde en givande rundtur där besökarna fick lära sig mer om arbetet inom laboratoriemedicin och träffa medarbetarna, innan det var dags för mingel och avslutande tårtfika.

Laboratorieverksamheten består av ett 30-tal medarbetare och här arbetar bland annat undersköterskor, labbiträden, patologer, biomedicinska analytiker, cytodiagnostiker, obduktionstekniker, medicinska sekreterare och cytologer.

– Det känns jättebra och det är skillnad nu. Bland annat kan vi börja samverka med andra labb, säger Rose-Marie Jatko Tunong, biomedicinsk analytiker om återgången till verksamhet i egen regi.

Enhetschef Aron Mörtsell visar upp en så kallad klots med ett vävnadsprov.

Cytologi och patologi

Cytologi är läran om cellen och diagnostik av cellmaterial, framför allt tumörer, men även infektioner och inflammationer.

Patologi betyder vetenskapen om de sjukliga förändringarna i kroppen. I patologiverksamheten analyseras prover från kroppsdelar och tumörer och obduktioner av avlidna genomförs.