Från flykting till enhetschef: ”Jag vill hjälpa andra”

Ali Razag, 30, är enhetschef på Övertorneå hälsocentral – ett jobb han stormtrivs med: ”Vården var den bästa möjligheten för mig att kunna hjälpa människor”.

Ali Razag
Enhetschefen Ali Razag fann sitt kall till att hjälpa människor genom sin egen känsla av hjälplöshet.

2009 kom Ali Razag till Sverige och placerades i Övertorneå som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Livet i Sverige har sedan dess inte alltid varit lätt.

– Att komma till ett nytt land och försöka komma in i samhället var inte det enklaste. Jag mådde inte bra i början och kände mig ganska hjälplös, säger Ali Razag, enhetschef på hälsocentralen i Övertorneå sedan 1,5 år.

Han började med att lära sig det svenska språket. Redan ett år efter att han kom till Sverige började han studera till undersköterska vid Tornedalsskolan i Haparanda.


Enligt Ali kändes det självklart att söka tjänsten som enhetschef på grund av möjligheten att påverka och utveckla arbetet på hälsocentralen.

Intresse att hjälpa

– Mitt intresse för att jobba med människor kom då jag själv kände mig hjälplös. Jag ville visa andra att det går att få hjälp. Vården var den bästa möjligheten för mig att kunna hjälpa andra.

2014 var han klar undersköterska och arbetade till en början åt kommunen. Senare sökte han en tjänst på vårdavdelningen vid Övertorneå hälsocentral. Efter ett och ett halvt år sökte han sig vidare till ambulanssjukvården på hälsocentralen och jobbade med det i fem år.

– När tjänsten som enhetschef dök upp kändes det självklart att söka den. Nu har jag varit chef sedan april förra året och det känns jättebra. Jag känner att det här är något jag vill göra och trivs bra med, säger Ali Razag.

Familjärt

Han berättar att det är ett tight team som arbetar på hälsocentralen. Enligt honom är det bästa med jobbet personalen och att få träffa glada kollegor varje dag.

– Vi är som en familj, där alla är rädda om varandra. Vi har jätteroligt och har en bra arbetsmiljö.

I receptionen sitter kollegan Frida Alanentalo, som också är undersköterska. Hon håller med om den familjära känslan på hälsocentralen och beskriver Ali som en bra ledare.

– Det är skönt att ha en chef som vet hur det är att arbeta på golvet. Jag vet att mina kollegor tycker detsamma. Ali vill också att vi ska utvecklas hela tiden och det är både roligt och utmanande, säger hon.


Frida Alanentalo tycker att Ali Razag är en bra chef och enligt henne instämmer kollegorna.

Älskar planering

Mycket i arbetet som enhetschef handlar om planering men det har Ali Razag inget emot.

– Det passar mig bra, den mesta tiden av dagen går till att planera både närtid och framtid. Mycket händer just nu inom digital vård och det gillar jag. Nya utmaningar gör jobbet roligare.

En annan anledning till att han valde att söka tjänsten var att han ville påverka och utveckla arbetet på hälsocentralen.

– Som chef är det jätteviktigt att man är lyhörd och lyssnar på andra. Men framför allt är det viktigt att ha förståelse för allas olikheter.

Språkets betydelse

För Ali Razag gick det snabbt att lära sig svenska men brytning har han fortfarande, och det är inget han tänkt träna bort. Att han i jobbet använder ett annat språk än sitt modersmål har varit till hjälp för några av kollegorna.

– Det är en del som kommer från den finska sidan för att arbeta här. De läser svenska i skolan och kan svenska, men har inte använt språket i större utsträckning. Där kan jag känna igen mig. Jag brukar säga att det bara är att prata, för då lär man sig till slut.

Han tycker att Region Norrbotten borde använda sig mer av den kompetens som finns på andra sidan gränsen.

– Vi behöver bli bättre på att marknadsföra oss själva och lyfta det som är bra. Själv skulle jag inte kunna tänka mig att byta till någon annan arbetsgivare.


Ali Razag menar att regionen måste bli bättre på att lyfta det som är bra och rikta marknadsföring även till andra sidan av gränsen.

Utvecklingsmöjligheter

Ali Razag har gjort en snabb utvecklingsresa sedan han började på Region Norrbotten och den möjligheten menar han att alla borde känna till.

– Ibland kanske vi glömmer bort att vi har stora valmöjligheter inom regionen. Som undersköterska kan du exempelvis utbilda dig vidare till specialist, den möjligheten ger inte alla arbetsgivare.

Han tycker också att regionen borde lyfta fram de dubbla OB-ersättningarna för att locka fler.

– Rekryteringen är den största utmaningen för oss här på Övertorneå hälsocentral men också i hela regionen. Framtiden bekymrar oss väldigt mycket, inte minst nu när det är stora pensionsavgångar. Vi behöver hitta människor för att bemanna, men framför allt behöver vi ta hand om den personal vi redan har så att vi inte tappar de, säger han.

Lugnet i Övertorneå

När Ali kom till Sverige var han ute efter lugnet och tryggheten och det tycker han att han får i Norrbotten.

– Övertorneå har en fin natur och tryggheten som finns här tror jag inte att jag får någon annanstans. Speciellt inte när man är en barnfamilj.

Han kom ensam till Sverige, men ensam är han inte längre. Ali Razag fick snabbt vänner bland andra flyktingar men också en kontaktfamilj som han kallar för sin svenska mamma och pappa. Nu har han även stadgat sig och bildat egen familj.

– Jag har en sambo från Finland och en bonusdotter på 13 år. Vi har också en dotter på två år.

Tillsammans bor hela familjen, plus en hund, i ett hus i Övertorneå. Intressen som växt sig allt starkare är trädgårdsarbete och naturfotografering.


Ali ser ingen anledning att flytta från Övertorneå - här finns både tryggheten och lugnet som han gillar.

Tror du att du blir kvar i Övertorneå för gott?

– Det tror jag absolut. Jag trivs jättebra här, även med mitt arbete inom regionen. Det är i Övertorneå jag tagit mig ur den jobbiga perioden som ny i Sverige med allt vad det innebär: att lära sig ett nytt språk, komma in i ett nytt samhälle med nya lagar och regler ihop med känslan av hjälplöshet. Men jag är en lycklig man nu, säger Ali Razag.

Text och foto: Henny Bucht