Guldkassetten till Norrbotten

Eva Marie Svensson, kommunikationsavdelningen, har utsetts till vinnare av Guldkassetten 2022 för sitt reportage om synskadade Elin, 24 år. ”Det är en stor ära att Elin öppnade upp och ärligt ville dela sin historia”, säger pristagaren.

Eva Marie Svensson Guldkassettenvinnare
Eva Marie Svensson, Region Norrbotten, har vunnit Guldkassetten 2022 för reportaget ”Elins dröm” om 24-åriga Elin Karlsson Hofman från Piteå. Foto: Aziza Dhaouadi

Eva Marie Svensson, kommunikationsavdelningen, har utsetts till vinnare av Guldkassetten 2022 för sitt reportage om synskadade Elin, 24år. ”Det är en stor ära att Elin öppnade upp och ärligt ville dela sin historia”, säger pristagaren.

Norrbottens taltidning Insyn ges ut av Region Norrbotten med Eva Marie Svensson som redaktör. Via reportage och nyhetstelegram, cirka 60 minuter varannan vecka, får synskadade möjlighet att ta del av vad som händer i samhället.

Det vinnande reportaget ”Elins dröm” handlar om Elin Karlsson Hofman, ursprungligen från Arjeplog och numera bosatt i Piteå. Hon hade precis tagit studenten, det riktiga livet skulle börja, när sjukdomen LHON gjorde att hon plötsligt förlorade synen. Men Elin gav inte upp sina framtidsplaner. I ”Elins dröm” berättar hon om den tunga tiden under depressionen och om sin högsta önskan – att lära sig surfa i Costa Rica.

”När Elin som nittonåring ska erövra världen förlorar hon synen. Paradoxalt nog blir olyckan hennes väg ut ur mörker. Ett gripande porträtt som förmedlar hopp och framtidstro”, skriver juryn i sin motivering.

– Vi blev hela tiden positivt överraskade av de nya vändningar reportaget tar, säger juryns ordförande Ulrika Knutson, författare och kulturjournalist.

Eva Marie Svensson blev själv gripen av Elins öde – och av hennes kämpaglöd.

– Jag blev lättad när Elin sade  att hon inte såg mina ögon, för det är ju oprofessionellt av reportern att gråta under intervjun, berättade hon vid prisutdelningen.

Utmärkelsen, en tavla med ett guldsprejat kassettband, överlämnades av Johanna Melén, utrikesreporter på Sveriges Radios Ekoredaktion.

Än vet inte Elin om att reportaget uppmärksammats nationellt.
– Jag har inte kunnat berätta för henne om Guldkassetten. Just nu hoppar hon bungyjump och åker zipline i Centralamerikas djungel, säger Eva Marie Svensson.

Eva Marie har under fyra år vunnit två förstapris och fått ett hedersomnämnande i den årliga Guldkassettentävlingen. Nivån på hennes reportage är hög, enligt juryn från Taltidningsproducenternas Förening, TTF. Förutom Ulrika Knutson bestod den i år av journalisterna Helen Andersson och Kait Bessing samt Tony Bernedal, synhjälpmedelsutbildare.

Dodo Parikas, Skånes taltidning, fick ett hedersomnämnande för reportaget ”Raoul Wallenbergs portfölj och katterna i Katarakten”.

Guldkassetten arrangeras av Taltidningsproducenternas Förening, TTF, och delades ut i samband med föreningens konferens och årsmöte i Sundsvall. Utmärkelsen är en del i TTF:s arbete för högkvalitativa taltidningar som ger ökad delaktighet för personer med synnedsättningar. Priset, en inramad gyllene kassett, instiftades när kassetten var den normala distributionsformen för taltidningar.

Lyssna på det vinnande reportaget här:
Elins dröm – Eva Marie Svensson, Norrbottens Taltidning