Hans nässpray tar död på förkylningsvirusen

Överläkaren och forskaren Krister Tano på Sunderby sjukhus har genom sin forskning tagit fram en nässpray som snabbt och effektivt stoppar förkylningsvirus som redan har brutit ut. Det verksamma ämnet är ett enzym som finns i bland annat honung.

Krister Tano
Krister Tano, överläkare på öron-, näsa-, halsmottagningen vid Sunderby sjukhus, har forskat fram en nässpray som innehåller glukosoxidas, samma typ av enzym som finns i honung. Effekten är förödande för de vanligaste förkylningsvirusen. Foto: Jonas Hansson.

Läkemedel och naturmedel som ger symtomlindring vid förkylning finns det gott om, men en nässpray som bromsar upp en förkylning som redan har brutit ut låter i det närmaste som en mirakelkur – fast snart kan den sprayen finnas ute på marknaden.

– Jag har ägnat tio år åt att forska fram den, säger Krister Tano, överläkare i mellanöronkirurgi vid öron-, näsa-, halsmottagningen på Sunderby sjukhus.

När han inte ägnar sig åt forskning opererar han personer med hörselnedsättningar och undervisar vid läkarutbildningen i norra regionen.

Samlade bakterier bakom näsan på barn

Nässprayforskningen började med att han ville undersöka möjligheten att motverka öroninflammation hos barn genom att studera den normala bakterieflorans skydd mot infektioner.

– Barn som aldrig får öroninflammation har en bakterieflora som är bättre på att hämma bakterier. Därför samlade jag in bakterier bakom näsan från en grupp av dessa barn. Min tanke var att ta fram en nässpray med goda bakterier, av samma typ som finns i exempelvis hälsofil. Det visade sig dock att koksaltlösning fungerade lika bra om man sprayar näsan regelbundet. Det gäller både barn och vuxna.

Forskningen fortsatte därför på vuxna och gled över på att förebygga förkylningar.

– Jag gjorde bland annat ett test på värnpliktiga soldater i Boden, som fick ta koksaltslösning två gånger per dag i tre månader. Det visade sig att förkylningsdagarna minskade med 40 procent.

Biter på 70 procent av alla förkylningar

För att slippa daglig nässköljning behövdes något effektivare och det var då Krister Tano bestämde sig för att testa en nässpray med glukosoxidas, ett helt ofarligt enzym som finns i bland annat honung.

– Det förvånande var att det helt oväntat motverkade både virus och bakterier. Det har även en behandlande effekt som stärker normalfloran och redan inom en halvtimme tar död på förkylningsvirusen.

Krister Tano tillägger:

– Min bedömning är att sprayen biter på cirka 70 procent av alla förkylningar. Det inkluderar rhinovirus, som är det vanligaste, men till stor del också coronavirus, som är näst vanligast. Den typ av virus som går runt i hela kroppen har det däremot inte effekt på.


Krister Tano använder själv sin nässpray så fort han känner att en förkylning är på gång och då avbryts den omedelbart. Foto: Jonas Hansson.

Honung i näsan

Många huskurer går ju ut på att dricka honungsvatten, men det har bara begränsad effekt, menar Krister Tano. Detta eftersom 90 procent av förkylningsvirusen sitter i näsan och inte i svalget.

Han konstaterar att man i princip skulle kunna spruta in honung i näsan, men att det då skulle bli väldigt kladdigt.

– Att ta fram det som en spray med enzymet i är förstås ett mer effektivt sätt att behandla sig …

Ett problem som nu återstår att lösa är att stabilisera lösningen. Annars tappar enzymet effekt efter cirka en månad.

– Det kräver en hel del resurser som jag inte har och därför har jag sålt mitt patent till det svenska läkemedelsbolaget Karo Pharma, som ska omvandla sprayen till en kommersiell produkt med längre hållbarhet. De kommer också att göra nödvändiga tester innan det kan komma ut på marknaden.

Puffar så fort han känner av en förkylning

Själv tar han några puffar av sin nässpray så fort han känner av en förkylning.

– Jag har däremot inte tillstånd att dela med mig till någon annan, även om det kan kännas frestande ibland med snörvlande kollegor och studenter …

Han konstaterar att skillnaden mot naturläkemedel som exempelvis Echinagard och Kan Jang är att de i princip måste tas innan man blivit förkyld för att de ska verka.

– Eller så måste man ta dem varje dag.

Och hur ställer han sig till vanlig koksaltlösning?

– Det sköljer bort viruset och ger viss skyddande effekt om man tar det varje dag.

Att han själv kommer att kunna sluta jobba om hans ”mirakelmedicin” blir en succé tror han inte på.

– Nej, jag har redan sålt patentet och får ingen royalty, konstaterar han.

Han har numer avslutat sin forskning kring nässpray. För närvarande fokuserar han istället på att utveckla bättre hörselbensproteser i samarbete med ett laboratorium i Antwerpen. Han forskar också kring effektivare behandling mot halsinfektioner hos tonåringar och yngre personer.


Fakta om förkylningar

  • Vuxna personer drabbas av förkylning två-tre gånger per år.
  • Förkylningar står för majoriteten av all korttids sjukfrånvaro i Sverige.
  • Hälften av de som söker vård på hälsocentraler får antibiotika.
  • Cirka nio miljoner nässprayer säljs varje år.
  • Rhinovirus orsakar cirka hälften av förkylningarna och förekommer framför allt i näsan.
  • Koksaltlösning förebygger förkylning om det används regelbundet. Det går att köpa på apotek eller göra själv. Det får inte vara för mycket salt eftersom det torkar ut slemhinnan (1 tsk salt till ½ liter vatten är grundregeln).

Källa: överläkare Krister Tano.