Jul på förlossningen: "Det är speciellt för många"
Att föda barn i juletider kan vara magiskt. Detsamma gäller för de som jobbar på förlossningsavdelningen i dessa dagar. I alla fall om man får tro barnmorskorna Anne Carlén och Madelene Bergenstråle som jobbar på Sunderby sjukhus.
”Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn. Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.”
Så lyder en del av Julevangeliets andra kapitel som handlar om Jesu födelse. Det var ju trots allt han som var den allra första bebisen att födas på julafton.
Nu föds massor med bebisar på julafton varje år. Det sker dock inte så ofta i ett stall nu för tiden. Utan på en förlossningsavdelning. Någon krubba behövs inte heller, när varma sängkläder väntar vid ankomsten.
Julpyntat
Jesus då? Nja, han är inte heller särskilt närvarande för de föräldrar som välkomnar ett barn i juletider i Sverige. I alla fall inte om man får tro barnmorskorna Anne Carlén och Madelene Bergenstråle som jobbar på Sunderby sjukhus.
– Nej, jag har nog aldrig hört kopplingen till Jesus, det känns avlägset. Det handlar mer om ”shit, nu blir det julklappar och födelsedagspresenter på samma dag”, säger Anne och skrattar.
Vi sitter i ett julpyntat kontorsrum inne på förlossningsavdelningen i Sunderbyn. I fönstret lyser en stjärna, tomtenissar i tyg klättrar på väggen utanför dörren och i foajén utanför står en plastgran och glittrar. Även om den religiösa aspekten inte är så stor i vårt land längre är det ändå speciellt för många att föda barn i juletider.
– Det är speciellt för många att föda barn på de här storhelgerna, som julafton och nyårsafton. På gott och ont. Få vill föda på nyårsafton, då ser man helst att det slår över till ett januaribarn, säger Anne.
"Lite komiskt"
– När det gäller julafton upplever jag mest att man kanske vill hem så fort som möjligt när man har fött. Man vill inte ligga kvar här om man verkligen inte måste, utan vill fort hem till julfirandet, säger Madelene och tillägger:
– Sedan tror jag att många nog ser det roliga i att föda på julafton. Det blir lite komiskt, att av alla dagar på hela året var det tvunget att bli julafton. Jag tror ingen blir ledsen på riktigt över det.
Barnmorskorna Anne Carlén och Madelene Bergenstråle.
Både Madelene och Anne berättar att det dessutom är ganska mysigt på förlossningsavdelningen i juletider, både för personal och föräldrar. Stämningen är om möjligt lite mer magisk än annars. Det serveras julgröt och skinkmackor. Pepparkakor körs omkring på rullvagnar mellan salarna. Det så kallade ”grattis-fikat” som nyblivna föräldrar får är också lite extra ”pimpat”.
– Det blir någon julblomma, röda servetter, pepparkakor och på BB får de nog också julmat från köket så det är ganska mysigt, säger Anne.
Dessutom delas det ut små röda julmössor till bebisarna som föds på julafton, som ett extra minne av dagen.
Hur är det då att jobba på förlossningsavdelningen på julafton? Rätt så mysigt, om man får tro Anne och Madelene.
– Jag tycker att det är trevligt att jobba i jul. De flesta tar med sig något juligt att äta, så att det blir ett litet julbord. Och så brukar vi ha något slags julklappsspel. Sedan tycker jag att stämningen i personalen brukar vara extra mysig under storhelger, säger Anne.
Anpassat julfirande
Madelene håller med. Visst kan det vara jobbigt att åka hemifrån på julafton, men man anpassar sig, menar hon.
– Klart att barnen kan tycka att det är lite trist när man åker, men samtidigt blir man ju inte borta hela dagen. Man får anpassa julfirandet lite. Jobbar man kväll kanske man öppnar julklapparna innan man åker. Om man jobbar dag kan man öppna dem senare på kvällen. Det funkar ju bra, säger hon.
Text och foto: Moa Höjer