Nöjda patienter efter frivilliga extrapass
För att bidra till att återställa vården efter pandemin väljer flera verksamheter att behandla patienter på kvällar och helger. Ögonmottagningen på Sunderby sjukhus är en av mottagningarna som håller extra öppet.
På ögonmottagningen får patienterna hjälp med allt från synundersökningar av friska ögon till provtagningar och operationer, till exempel av ögonsjukdomarna grå starr och glaukom samt hängande ögonlock. Hit kommer personer från hela länet i alla åldrar.
– Vi tar även emot patienter med akuta ögonskador och om det finns behov av mer avancerad behandling så skickar vi patienten till universitetssjukhuset i Umeå, säger Anna Johansson, ögonsjuksköterska.
”Det bästa med jobbet som ögonsjuksköterska är att få skapa ett band med patienten och göra allt för deras bästa för att få en nöjd patient”, säger Anna Johansson.
Under sin utbildning till sjuksköterska arbetade Anna samtidigt som undersköterska. Efter sin examen som sjuksköterska 2009 har hon bland annat arbetat på en hematologisk avdelning, som behandlar blodsjukdomar, men även på en privat ögonklinik i Luleå.
Komplex kroppsdel
Efter några år på hematologiavdelningen ville Anna prova något annat som kändes lite ljusare. Hon vidareutbildade sig till ögonsjuksköterska och sedan 2013 har ögonmottagningen varit hennes arbetsplats.
– Ögat är en komplex kroppsdel som gör det här till en spännande arbetsplats med mycket teknisk utrustning och instrument, säger Anna Johansson.
Ganska snart efter att hon började på ögonmottagningen fick Anna, tillsammans med kollegan Gun-Mari Bergman, uppgiften att förflytta ansvaret för injektioner i ögonen, från läkare till sjuksköterskor. I dag är det ett moment som alltid utförs av en sjuksköterska.
Enligt Anna är ledningen positiv till förslag och nya idéer och uppmuntrar nya arbetssätt. Samtidigt har sjuksköterskorna ett stort patientansvar och följer patienten under hela behandlingen.
8 år
Det finns en stor efterfrågan på ögonsjukvård och en vanlig dag kan ögonmottagningen ta emot runt 50 remisser.
– Barn hör till våra prioriterade patienter. Det beror på att synutvecklingen avstannar runt 8 års ålder och därför behöver barnpatienterna få hjälp så tidigt som möjligt, förklarar Anna.
Glaslinser med olika styrka som används vid synundersökningar.
Under pandemin har inte lika många patienter som vanligt kunnat få behandling. För att återställa vården och hjälpa så många patienter som möjligt har ögonmottagningen infört extra mottagningstider på vardagskvällar och lördagar, både under hösten 2021 och våren. Fram till jul kommer patienter att kallas varje vecka på torsdagskvällar och lördagsförmiddagar.
De som vill arbeta extrapass anmäler sig helt frivilligt och varje pass bemannas sedan av 2-5 sjuksköterskor och läkare.
– Vi kallar särskilt patienter som har fått stå tillbaka under pandemin. Det kan till exempel handla om glaukom och att ta diabetesfoto. Då det finns läkare på plats kan vi också genomföra operationer av grå starr, säger Anna Johansson.
Diabetesfoto är en metod för att fotografera ögonbotten och undersöka hur diabetes kan påverka ögonen och synupplevelsen.
Patienterna kan vara frustrerade över den långa väntetiden som har varit, men samtidigt är de jättepositiva och glada när de har möjlighet att få hjälp på extrapassen på kvällar och helger.
– Extrapassen är mysiga pass. Då är det inte så mycket folk på sjukhuset och vi kan jobba lite mer i lugn och ro, säger Anna.
Nu närmar sig vintern och då kommer hon tillbringa en hel del tid med familjen i fritidshuset i Storklinten.
– Jag åker helst längdskidor, men kommer nog snart få ta mig an mer utförsåkning i takt med treåringens utveckling i backarna.
Fler verksamheter som kan erbjuda extra mottagning
- Närsjukvården, Kiruna
- Närsjukvården, Luleå-Boden
- Internmedicin, Kalix sjukhus
- Internmedicin, Piteå sjukhus
- Hjärtsjukvård, Sunderby sjukhus
- Obstetrik och gynekologi, Sunderby sjukhus
- Internmedicin, Sunderby sjukhus
- Kirurgi och urologi, Sunderby sjukhus
- Ultraljud, Sunderby sjukhus
- Osteoporos, Sunderby sjukhus