Studenter förstärker i tandvården
Folktandvården ger studerande till tandvårdsyrken möjlighet till anställning under sommaren. I år handlar det om 28 studenter på olika orter i länet som under handledning får utföra vissa arbetsuppgifter. "Jag trivs, har släkt här och kan tänka mig att jobba i Boden framöver. Vi får se hur det blir", säger Margit Sundén, snart klar tandläkare.
Margit Sundén och Tom Kristoffersson är i vanliga fall klasskamrater på det femåriga tandläkarprogrammet i Göteborg. Nu är de kollegor på tandvårdskliniken i Boden. En termin återstår av utbildningen och en vecka av sju i Norrbotten.
– Jag har mormor, morfar, moster och kusiner här, det är anledningen till att jag valde Boden från första början. Det är min femte sommar på kliniken, säger Margit Sundén.
I Boden jobbar redan tandläkaren och handledaren Haron Hatou, som också är från Göteborg.
– Det var Haron som gjorde att jag först sökte mig till Norrbotten, det här är min tredje sommar i Luleå och Boden. Vi har känt varandra sedan gymnasiet och det var också tack vare honom som jag fick upp ögonen för tandläkaryrket, berättar Tom Kristoffersson.
De tre studenterna har haft en bra tid på tandvårdskliniken i Boden.
Utvecklande
Men valet att komma till Norrbotten beror även på en vilja att utvecklas till duktiga tandläkare. I år har Margit och Tom hunnit så långt i utbildningen att de får arbeta på tillfällig legitimation. Det betyder att de tar emot egna patienter och utför vissa uppgifter under handledning.
Eftersom vårdbehovet är stort får de en värdefull praktisk erfarenhet, som de kommer att ha nytta av under den sista terminen och resten av yrkeslivet.
– Det är en hel del akuta besvär, bland annat infektioner som resulterar i tandutdragningar. Även kirurgiska och endodontiska behandlingar förekommer, exempelvis rotfyllningar. I Göteborg är tillgången till tandvård betydligt större. Där hade det mest handlat om enklare åtgärder för vår del, säger Tom Kristoffersson.
Margit Sundén håller med.
– Hade vi jobbat på tillfällig legitimation i Göteborg hade vi troligen mest gjort undersökningar och planerade lagningar på i stort sett friska patienter. Sedan är det förstås stora skillnader vad gäller tandhälsa mellan olika områden i Göteborg, så det beror också på vilken klinik man varit på, säger hon.
Bra erfarenhet
Bodenkliniken har i sommar tagit emot sju studenter. Förutom Tom och Margit är Mia Hedström fortfarande igång. Hon är bodensare och utbildar sig till tandsköterska vid en YH-utbildning på distans med närträffar i Luleå.
– Jag har läst ett år och har en termin kvar. Under utbildningen har jag gjort två LIA-perioder, Lärande i arbete, varav en här på kliniken. I sommar har jag fått jobba mer självständigt, samtidigt som ingen förväntar sig att man som ny ska kunna allt. Det finns alltid någon att fråga. Jag tycker att det har varit jättebra, säger hon.
”Man känner verkligen att man kan göra skillnad här”, säger Margit Sundén, till höger. Hon är snart inne på sin sista vecka på Bodenkliniken tillsammans med Mia Hedström och Tom Kristoffersson.
Öppet klimat
Mia Hedström har främst arbetat i sterilen med att rengöra och sterilisera instrument. Hon har även fått möjlighet att hjälpa till med patienter inne på behandlingsrummen.
– Som sagt, behövs det finns det alltid någon att fråga. Det har varit bra veckor, säger hon.
Sandra Mattsson Friebertová är enhetschef vid Bodenkliniken. Hon lovordar årets sommarjobbande tandvårdstuderande.
– De är unga, ambitiösa och tillför mycket! En del har jag fått följa under några år och det är fantastiskt att se deras utveckling, både professionellt och som människor. Snart är Tom och Margit färdiga tandläkare. Jag känner mig nästan lika stolt som en mamma, säger hon och ler.
”Studenterna ser på saker med nya ögon. Det är roligt att ha dem här”, säger Sandra Mattsson Friebertová, enhetschef vid Bodenkliniken.
Ställer upp
Sommarjobbarna tilldelas olika roller och arbetsuppgifter utifrån vilket skede i sin utbildning de befinner sig. I början kan det handla om att lära sig sterilarbetet, vilket samtidigt är ett sätt att lära sig allt om de instrument som används. Nästa steg kan vara att assistera en tandläkare.
– Studenterna behöver assistens och handledning, men de är också till hjälp för den ordinarie personalen, säger Sandra Mattsson Friebertová.
Upplägget bygger på att det finns engagerade handledare. Huvudhandledare för tandläkarstudenterna i Boden är Haron Hatou, samtidigt som de andra medarbetarna finns till hands när det behövs.
– Hela kliniken ställer upp. Vi vill att de som söker sig hit ska trivas och vilja arbeta hos oss i framtiden.
Text och foto: Ulrika Englund
Fakta:
- Sommarjobb till blivande tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister är en av Folktandvårdens satsningar för att rekrytera ny tandvårdspersonal till länet.
- Den som beviljas sommarjobb kan också få möjlighet till fler perioder, exempelvis under lov och andra ledigheter.
- Arbetsuppgifterna beror på klinikens behov och hur långt studenten hunnit i sin utbildning.
- Målet är att erbjuda jobb som är utvecklande och givande för studenten, utifrån möjligheterna på de olika klinikerna.
- Den som studerar till tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska och bor eller har bott i Norrbotten har även möjlighet att söka ett stipendium i form av ett finansiellt stöd.