Beslut i korthet - regionfullmäktige 25 april
Regionfullmäktige beslutade att godkänna Region Norrbottens årsredovisning för 2024 och att använda 654 mnkr ur resultatutjämningsreserven för att nå ett resultat i balans. Vidare beslutades att efter återremiss godkänna en ny driftorganisation med totalt fyra divisioner, där vården organiseras i tre mer jämstora divisioner, och att fastställa process och politisk organisation för Region Norrbottens nya sjukhus i Kiruna.
Nedan redovisas besluten kring ett urval av ärendena. För en komplett redovisning av samtliga ärenden hänvisas till handlingarna. För fullständiga beslut hänvisas till protokollet, som normalt publiceras senast en vecka efter mötet.
Årets resultat för 2024 är positivt med 7 mnkr, vilket är 412 mnkr bättre än budgeterat. Verksamhetens resultat är negativt med 482 mnkr vilket är 270 mnkr sämre än budgeterat. Skillnaden mellan resultatnivåerna är ett positivt finansnetto på 489 mnkr som beror på en positiv värdeutveckling av regionens kapitalplacering.
Det negativa verksamhetsresultatet beror dels på att budgeten var negativ redan vid beslutstillfället beroende på ökade pensionskostnader för år 2024, dels på betydande budgetavvikelser i verksamheterna som sammantaget uppgår till -426 mnkr. Dessa kompenseras delvis av det från staten i vårbudgeten 2024 tillskjutna sektorbidraget om 160 mnkr.
De sex verksamhetsdivisionerna redovisar sammanlagt en negativ avvikelse mot budget på -692 mnkr. Dessa kompenseras delvis genom överskott på regiongemensamma anslag men sammanslaget ger det en negativ budgetavvikelse för verksamhetens nettokostnader på -426 mnkr.
Avvikelserna är till stor del strukturella och av historisk natur och bärs därför med till kommande år. Det finansiella målet att verksamhetens resultat ska ligga mellan 1 och 3 procent av skatter, statsbidrag och utjämning, uppnås därmed inte.
Antal anställda har ökat med 317 medarbetare jämfört med 2023. Sjukfrånvaron har minskat och ligger nu på 5,76 procent. Arbetade timmar och kostnader för inhyrd bemanning har minskat markant under 2024 som ett resultat av ett fokuserat arbete kring frågan.
Utfallet i de strategiska målen vid årets slut visar att tre av de strategiska målen har uppnåtts, åtta mål har delvis uppnåtts och att ett mål inte kunnat nås i sin helhet. Den samlade bedömningen av måluppfyllelsen för regionens finansiella mål och verksamhetsmål för helåret 2024 är att Region Norrbotten har en delvis god ekonomisk hushållning.
Regionfullmäktige beslutar att
- Godkänna Region Norrbottens årsredovisning för 2024.
- Använda 654 mnkr ur resultatutjämningsreserven för att nå ett resultat i balans.
- Ombudgetera outnyttjade investeringsmedel från 2024 års investeringsbudget till 2025 års med 28,5 mnkr avseende utrustning.
- Fastställa total investeringsplan till 963 mnkr.
Den sammanfattande bedömningen är att de strategiska målen är uppnådda vid årets slut, bedömt utifrån att de uppsatta aktiviteterna är genomförda.
Strategiska mål och prioriterade områden kommer att kvarstå med mindre justeringar för 2025 års verksamhet. Vissa av aktiviteterna har avslutats vid årets slut medan andra fortlöper under 2025 och 2026.
I regionala utvecklingsnämndens plan (RUN-planen) beskrivs fyra utvecklingsområden med prioriteringar som ska bidra till att de övergripande strategiska målen inom regional utveckling uppnås:
- Goda möjligheter till kultur, boende, arbete och välfärd.
- Väl fungerande kompetensförsörjning och kompetensutveckling.
- Innovation och förnyelse samt entreprenörskap och företagande.
- God tillgänglighet genom digital kommunikation och transportsystem.
Utvecklingsområdena omhändertar även följande riktade uppdrag från regionfullmäktige:
- Hållbar grön omställning med väl fungerande och flexibel kompetensförsörjning.
- Jämlika förutsättningar att verka och bo i länet genom en fungerande infrastruktur.
- Framstående län inom hållbar och smart innovation, klimat och energi.
- Hållbart nyttjande av naturen och dess resurser.
- Kulturen spridd i regionen med jämställda och jämlika möjligheter.
- Prioritering av rättigheter för nationella minoriteter och urfolket samerna.
Sammanfattningsvis visar årsrapporten att det pågår ett omfattande arbete för att utveckla Norrbotten till en region med hög livskvalitet, starkt närings- och kulturliv samt hållbar tillväxt. Genom samarbete mellan kommuner, statliga myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och kulturskapare och en rad olika satsningar på viktiga områden som infrastruktur, kompetensförsörjning, kultur och innovation verkar Region Norrbotten för att göra hela länet till en attraktiv plats att bo, leva och verka på.
Regionala utvecklingsnämndens budgetavvikelse vid årets slut visar på ett överskott om drygt 3,2 miljoner kronor.
Status för de strategiska målen, en detaljerad ekonomisk rapport och uppföljning av den regionala utvecklingsnämndens plan med prioriterade områden och underliggande aktiviteter, finns i bilagorna till ärendet.
Regionfullmäktige beslutar att
Godkänna regionala utvecklingsnämndens årsrapport 2024.
Hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar i årsrapporten hur nämnden bidrar till att uppnå målen i regionstyrelsens plan. I rapporten återrapporteras nämndens uppdrag samt måluppfyllelse för strategiska mål, ekonomiskt resultat och politiskt riktade uppdrag inom nämndens ansvarsområden.
Händelser av väsentlig betydelse under året
- Införandet av regionens nya journalsystem, Cosmic, genomfördes i slutet av 2024 och fortlöpte enligt plan.
- Införande av specialpsykiatriskt omvårdnadsteam i Piteå har inletts under en testperiod under senare delen av 2024. Den samlade bilden är att insatserna som teamet genomför gör skillnad för patienterna.
- Under inledningen av 2024 inrättade Region Norrbotten tillsammans med Luleå tekniska universitet en gemensam forskarskola i Nära vård. Forskarutbildningen omfattar åtta doktorandtjänster varav fyra är finansierade av regionen.
En sammanfattande bedömning av måluppfyllelsen av de strategiska målen har gjorts. Samtliga strategiska mål som faller under hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde bedöms delvis ha uppnåtts.
Det har under 2024 genomförts ett antal aktiviteter som kan kopplas till de strategiska målen. Bland annat redovisas aktiviteter avseende omställningen mot målbilden Nära vård, folkhälsa, tillgänglighet och patientsäkerhet.
Politikens riktade uppdrag
Hälso- och sjukvårdsnämnden har följande inriktning och uppdrag under 2024–2026:
- Säkerställa genomförandet av målbilden i den länsgemensamma strategin för nära vård och omsorg, beslutad tillsammans med länets kommuner.
- Sätta fokus på jämställd hälsa och motverka omotiverade skillnader inom hälso- och
sjukvård mellan kvinnor och män samt mellan flickor och pojkar. - Fortsätta och intensifiera utvecklingen av digitala patientkontakter.
- Fortsatta intensifierade satsningar inom folkhälsoområdet i syfte att skapa en bättre och mer jämlik hälsa. Fortsätta satsning med fokus på hälsosamma levnadsvanor.
- Bidra till intensifierade åtgärder för att säkerställa en tillgänglig tandvård i hela länet bland annat genom att verka för att folktandvården och den privata tandvården tar ett gemensamt ansvar för en jämlik tandvård.
- Bidra till att förändra och utveckla styrningen inom Region Norrbotten mot en mer tillitsbaserad styrning.
- Bistå regionstyrelsen i dialog med fackliga organisationer, medarbetare i sjukvården och medarbetare med vårdstödjande funktioner, med att utreda förutsättningar för ökad tillgänglighet till sjukvård och möjligheterna till förbättrad kompetensförsörjning.
Årsrapporten redovisar genomförda och pågående aktiviteter och åtgärder som kan
kopplas till de riktade uppdragen. Nära vård, jämställd hälsa, digitala patientkontakter och tillgänglighet, förbättrad kompetensförsörjning och folkhälsa är de rubriker som behandlas i rapporten.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska utfall blev -1 127 000 kronor. Det resulterar i en positiv budgetavvikelse på 103 000 kronor.
Regionfullmäktige beslutar att
Godkänna godkänna hälso- och sjukvårdsnämndens årsrapport 2024.
Patientnämnden har vid antagandet av sina mål för 2024 utgått från regionfullmäktiges strategiska plan 2024–2026 som anger perspektiv, strategiska mål och politikens riktade uppdrag. Uppdragen har utvecklats i patientnämndens utvecklingsområden. Av årsrapporten framgår att utvecklingsområdet folkhälsa, sjukvård och tandvård delvis har uppnåtts och att utvecklingsområdena hållbarhet och ekonomi har uppnåtts vid årets slut.
Patientärenden
Under 2024 inkom totalt 801 ärenden, vilket är en minskning med tre procent jämfört med samma period föregående år då antalet ärenden var 829.
Könsfördelningen av det totala antalet ärenden är i stort sett samma som föregående år, 62 procent av ärendena avser kvinnor och 38 procent avser män. Störst andel anmälningar återfinns i åldersgruppen 60–69, följt av åldersgruppen 30–39 år.
För kvinnor har det från föregående år skett en markant ökning av ärenden i åldersgruppen 30–39 år (från 69 till 103). Ökningen för kvinnor i denna åldersgrupp beror till största del på ett ökat antal ärenden inom psykiatrisk specialistvård och primärvård. En fortsatt minskning kan ses av ärenden som avser barn i åldersgruppen 0–17 år.
Vård och behandling är fortfarande den huvudkategori som har flest ärenden, följt av kommunikation och tillgänglighet. Den största ökningen av andel ärenden kan noteras i huvudkategorin resultat. Dessa ärenden avser 4 procent (33) av det totala antalet ärenden, föregående år avsåg de 2 procent (18).
Somatisk specialistvård är fortsatt det vanligaste verksamhetsområdet följt av primärvård och psykiatrisk specialistvård. Den största förändringen är att ärenden inom somatisk specialistvård har minskat.
Regionfullmäktige beslutar att
Godkänna Patientnämndens årsrapport 2024.
Regionens revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i regionstyrelsen, patientnämnden, regionala utvecklingsnämnden och fullmäktiges beredningar och genom utsedda lekmannarevisorer/revisorer den verksamhet som bedrivs i regionens bolag.
Granskningen har gett det resultat som redovisas i revisorernas redogörelse och övriga till revisionsberättelsen bifogade bilagor.
Revisorerna tillstyrker att fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för regionstyrelsen, regionala utvecklingsnämnden, patientnämnden, hälso- och sjukvårdsnämnden och fullmäktiges beredning samt enskilda ledamöter i dessa organ, samt att fullmäktige godkänner Region Norrbottens årsredovisning för 2024.
Regionfullmäktige beslutar att
- Godkänna revisionsberättelsen.
- Bevilja ansvarsfrihet för följande organ samt enskilda ledamöter i dessa:
- Regionstyrelsen.
- Regionala utvecklingsnämnden.
- Patientnämnden.
- Hälso- och sjukvårdsnämnden.
- Regionfullmäktiges uppdragsberedning.
Region Norrbotten har skrivit under Council of European Municipalities and Regions (CEMR) deklaration för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå och därmed förbundit sig att verka för jämställdhet inom politiskt beslutsfattande, i praktisk verksamhet och i den service som levereras till medborgarna. Den strategi som regionen valt för att få en jämställd verksamhet samt vara en jämställd arbetsgivare är jämställdhetsintegrering.
Regionen är en viktig part i att förverkliga strategin Ett jämställt Norrbotten 2024–2030, liksom
målsättningar på högre nivå, som de nationella jämställdhetspolitiska målen och Agenda 2030.
Sammanfattningsvis visar jämställdhetsrapporten 2024 på en positiv utveckling vad gäller jämställdhetsarbetet i Region Norrbotten, men att det fortsatt finns utmaningar, särskilt inom hälso- och sjukvården.
Sammanfattning av jämställdhetsrapporten 2024
Av rapporten framgår att det har skett en positiv utveckling i de regionala styrdokumenten och när det gäller systematiseringen av jämställdhetsarbetet.
Exempel på det finns i uppföljningen av jämställda beslut, i att jämställdhet fått större utrymme i styrdokumenten och att det sedan 2018 finns en styrgrupp för jämställdhetsarbetet. I rapporten framgår vidare att könsfördelningen av ledamöter i regionfullmäktige de senaste femton åren går mot mer jämställd representation, men att kvinnor har en ökad utsatthet för hot och våld bland förtroendevalda.
När det gäller arbetsgivarrollen använder sig regionen bland annat av nyckeltal från Jämix (jämställdhetsindex) som visar hur arbetsvillkor, arbetsmiljö och anställningsvillkor utvecklas, vilket gör det möjligt att följa jämställdhetsaspekter över tid. De största jämställdhetsrelaterade utmaningarna enligt Jämix rör tillsvidareanställning, sjukfrånvaro och uttag av föräldradagar.
Förtroendet för sjukvården i Region Norrbotten är lägre än snittet för riket bland både kvinnor och män. Invånare i regionen skattar också sin hälsa lägre jämfört med snittet för riket. Betydligt fler tjejer än killar besöker eller har telefonkontakt med ungdomsmottagningar, medan besök inom barnhälsovårdens primärvård är att betrakta som jämställt. Enligt Hälso- och sjukvårdsbarometern anser 79,4 procent av kvinnorna och 77,2 procent av männen att de har tillgång till den vård de behöver. Vårdverksamheterna registrerade under 2024 frågor om våld i nära relation till 7 416 kvinnor och 3 577 män.
Statistik gällande nystartade företag visar att Norrbottens län hade 5,7 nya företag per 1000 kvinnor och 12,3 nya företag per 1000 män – siffror som ligger något under snittet för riket som helhet.
Sammanfattningsvis visar rapporten på en positiv utveckling vad gäller jämställdhetsarbetet i Region Norrbotten, men det finns fortsatt utmaningar, särskilt inom hälso- och sjukvården. Där det bland annat finns skillnader mellan kvinnor och män både vad gäller förtroende för vården och i antal läkarbesök.
Regionfullmäktige beslutar att
Med beaktande lägga rapporten till handlingarna.
En ny divisionsstruktur föreslås införas med totalt fyra divisioner, där vården organiseras i tre mer jämstora divisioner: division Nära, division Länssjukvård 1 och division Länssjukvård 2.
Primärvården och Folktandvården kommer att finnas kvar i division Nära, och även all psykiatri flyttas dit. Division Länssjukvård 1 kommer att inkludera verksamhetsområdena Paramedicin och Infektion/hud/reuma/lunga, medan nuvarande division Funktion flyttas till division Länssjukvård 2, vilket innebär att hela opererande flödet samlas i samma division.
Ärendet återremitterades av regionfullmäktige den 26 februari 2025, vartefter underlaget kompletterats med efterfrågade analyser.
Kenneth Backgård (SJVP) föreslår att:
- Driftorganisationen förändras enligt liggande förslag (bild 1), undantaget psykiatrin som fortsättningsvis utgör en egen division.
- BUP tillhör även fortsättningsvis barnkliniken.
Marita Wikberg (KD) och Marianne Sandström (SD) föreslår att bifalla Kenneth Backgårds förslag.
Bild 1: Förslag ny divisionsstruktur med antal medarbetare. *Inklusive barn- och ungdomspsykiatrin **Exklusive barn- och ungdomspsykiatrin. Antalet medarbetare i divisioner och verksamhetsområden är en ögonblicksbild av hur medarbetarantalet såg ut den 31 december 2024 och presenteras i syfte att underlätta förståelsen för verksamheternas omfattning idag. Beslut om förändring av verksamhetsområden och dess placering i organisationen måste tillhöra verksamheten.
Regionfullmäktige beslutar att
- Fastställa ny driftsorganisation enligt vad som framkommer i ärendet (bild 1).
- Den nya driftsorganisationen träder i kraft från och med den 1 september 2025.
Lars Ralph (M) yrkar i en motion att regionfullmäktige beslutar att möjligheten att utbilda certifieringstandläkare i Norrbotten för kvalificerad allmäntandvård utreds.
Motionen återremitterades vid regionfullmäktige den 26 februari med motiveringen att komplettera ärendet med underlag gällande kostnadsberäkning samt att barnrättsperspektivet ska beaktas och utredas ytterligare.
Certifieringstandläkare och kvalificerad tandvård
Begreppet certifieringstandläkare i kvalificerad allmäntandvård syftar till de allmäntandläkare som genomgått en kompetenshöjande utbildning, motsvarande specialtjänstgöring, i allmäntandvård. Specialisttandvården i Norrbotten som idag bedrivs i Luleå, Gällivare och Piteå arbetar i åtta olika specialistområden och tar emot patienter med remiss från tandläkare, läkare och andra vårdgivare.
Folktandvårdens ledning följer sedan drygt ett år tillbaka region Örebros koncept med att anordna en 3-årig utbildning för ST-tandläkare som certifierade allmäntandläkare. I dagsläget bedömer verksamheten i Norrbotten att man inte helt säkert kan se att insatserna, kostnader medräknat, motiverar att köpa in denna uppdragsutbildning. Folktandvården fortsätter att bevaka frågan.
Linda Frohm (M) föreslår återremittera ärendet för att komplettera med underlag gällande kostnadsberäkning enligt det motionären föreslår, samt att barnrättsperspektivet ska beaktas och utredas ytterligare.
Marianne Sandström (SD) och Håkan Kero (KD) föreslår bifalla Linda Frohms
återremissyrkande.
Efter votering beslutas att med 40 röster för och 29 emot att avgöra ärendet under dagens möte.
Regionfullmäktige beslutar att
Motionen anses besvarad.