Ali Razag, enhetschef

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Ali Razag, 30 år, som arbetar som enhetschef på Övertorneå hälsocentral.

Porträtt av Ali Razag framför Övertorneå hälsocentral
Foto: Henny Bucht

"Viktigt att ha förståelse för allas olikheter"

Hej Ali! Vad gör du på jobbet?
– Jag är enhetschef på Övertorneå hälsocentral och jag skulle säga att jag gör allt mellan himmel och jord. Dagen börjar med att jag sitter med på morgonrapporten på vårdavdelningen och checkar av hur dagen kommer att se ut och vilka patienter vi har inne. Är det någon sjukfrånvaro så sitter jag och bokar och planerar om dagen, annars sitter jag och planerar framåt och svarar på mejl.

Vad gjorde att du sökte dig just hit?
– Jag bor i Övertorneå så när tjänsten som enhetschef för vårdavdelningen låg ute så var det inte ett svårt beslut. Vårdavdelningen här var min första arbetsplats när jag började som undersköterska i regionen. När möjligheten att påverka och utveckla arbetet på hälsocentralen dök upp var det ingen tvekan om saken.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är undersköterska i grund och botten och gick min utbildning till det på Tornedalsskolan i Haparanda, där blev jag klar 2014. Sedan dess har jag jobbat som undersköterska här på Övertorneå hälsocentral, jag jobbade också några år inom ambulanssjukvården här innan jag blev enhetschef.

Vilka egenskaper är bra att ha som enhetschef?
– Det är jätteviktigt att man är lyhörd och lyssnar på andras tankar. Men framför allt är det viktigt att ha förståelse för allas olikheter, det är jätteviktigt som chef. Det är också viktigt att vara stresstålig och att man kan koppla bort jobbet när man kommer hem.

Region Norrbotten behöver anställa mer vårdpersonal. Vad är lösningen, tror du?
– Marknadsföring. Vi behöver bli bättre på att lyfta våra arbetsplatser och det som är bra med regionen. Här i Övertorneå har vi den finskagränsen väldigt nära och vi behöver bli mycket bättre på att marknadsföra även på den andra sidan gränsen, för där finns det kompetens.

Vad gör du på fritiden?
– Mesta tiden går till att vara med familjen. Jag gillar också att renovera, hålla på med trädgården, träna och fotografera natur.

Mer om Ali
Ålder: 30 år
Bor: Hus i Övertorneå
Familj: Fästmö och två barn (ett barn och ett bonusbarn) samt en hund.
Yrke: Enhetschef, Övertorneå hälsocentral
Intressen: Fotografering, fotboll och trädgård.