Caroline Stafström, strateg

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 medarbetare. En av dem är Caroline Stafström, strateg på Avdelningen för regional utveckling.

Porträtt av Caroline Stafström.
Foto: Ulrika Englund

”Jag får vara delaktig i det som händer just nu”

Hej Caroline! Vad gör du på jobbet?
– Jag är ansvarig inom kompetensförsörjning och ingår i ett team som arbetar med frågor och nätverk kopplade till kompetens- och utbildningsbehov i Norrbotten. I min roll ingår även att bereda projektidéer och ansökningar som rör finansiering av utvecklingsprojekt, både med regionala medel och via EU-finansiering.

Vad har du för bakgrund?
– Jag började i turistbranschen. Efter det läste jag psykologiprogrammet, en magisterexamen, med fokus på personal/HR och ledarskap. I Region Norrbotten har jag arbetat med personalfrågor, både operativt och strategiskt, inom områdena kompetensförsörjning, arbetsmiljö och arbetsrätt. Jag har också varit projektledare för olika utvecklingsprojekt.

Hur kommer det sig att du blev strateg på den regionala utvecklingsavdelningen?
– Avdelningen behövde förstärkning under covid-19-pandemin. Omställningen som då pågick i Region Norrbotten gjorde det möjligt för oss att söka andra tjänster internt. Jag var anställd på projektkontoret och såg min chans. Jag sökte mig hit för att utvecklas och lära mig mer, samtidigt som jag får möjlighet att bidra till länets utveckling.

Vilka egenskaper och färdigheter är bra att ha som strateg?
–  Det är bra att vara öppen, social och lyhörd, skulle jag säga. Vi behöver kunna skapa relationer och kommunicera det vi vill ha fram. Det gäller också att vara lösningsfokuserad och ha siktet inställt på framtiden.

Vad är det roligaste i ditt jobb?
– Det är intressant att få vara delaktig i det aktuella, det som händer just nu i Norrbotten. Arbetet är socialt och jag lär mig nya saker varje dag.

Vad finns det för utmaningar?
–  Kompetensförsörjningsområdet är komplext eftersom det involverar så många aktörer som behöver samarbeta. Nu befinner vi oss också i en grön samhällsomvandling vilket gör det ännu svårare. Det kommer att uppstå många nya arbetstillfällen, inte bara i industrin utan också inom skola, vård och omsorg. Att möta efterfrågan kommer att kräva en stor inflyttning, både från andra regioner i Sverige och från andra länder i och utanför Europa. Samtidigt behöver den arbetskraft som redan finns i Norrbotten tas tillvara.

När trivs du som bäst på jobbet?
–  Det är en glädje att gå till arbetet då jag har så härliga kollegor. Vi är ett sammansvetsat gäng och har högt i tak med många skratt.

Vad gör du för att hämta ny kraft?
–  Umgås med familj, vänner och vistas ute i naturen. Ser fram emot kommande skidsäsong och dansar gör jag året om.


Mer om Caroline
Ålder: 42
Bor: Luleå
Familj: Mina flickor Edit och Hilma, min särbo Niklas och bonuspojkarna Lucas och Elliot
Yrke: Näringslivsstrateg inom kompetensförsörjning
Intressen: Resor, dans, vandring i fjällen och mysiga picknickar i vardagen