Fanny Artursson, arbetsterapeut
I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Fanny Artursson, 29 år, som jobbar som arbetsterapeut på Bergnäsets hälsocentral i Luleå. Det finns 116 arbetsterapeuter i regionen på olika vårdnivåer, alltså både i primär- och slutenvården.
"Vi har en helhetssyn på människan"
Hej Fanny! Vad gör du på jobbet?
– Som legitimerad arbetsterapeut stöttar jag bland annat människor som har svårigheter med att få ihop sin vardag och behöver hjälp med struktur och aktivitetsbalans. Jag träffar även patienter med olika handbesvär som är i behov av handrehabilitering.
Vad har du för bakgrund?
– Efter gymnasiet fattade jag tycke för vård och omsorg och började jobba som vårdbiträde. Parallellt med det studerade jag till undersköterska, som jag sedan jobbade som i sju år. Därefter utbildade jag mig till arbetsterapeut under tre år vid Umeå universitet.
Varför ville du bli arbetsterapeut?
– Som vårdbiträde och undersköterska tyckte jag om att göra det lilla extra för de äldre i deras vardag. Det var så jag fick upp ögonen för arbetsterapi och vad det kan göra för skillnad i människors dagliga liv.
Hur arbetar en arbetsterapeut?
– Vi har en helhetssyn på människan och arbetar alltid individbaserat. Det är nödvändigt för att möjliggöra aktiviteter och öka tillgängligheten för de som har svårigheter. En arbetsterapeut behöver vara kreativ, lösningsfokuserad och kunna se möjligheter hos alla människor.
Vad är det roligaste med ditt yrke?
– Att få vara ett stöd! Mycket handlar om att hitta lösningar och strategier som fungerar för individen. Jag tycker att det är roligt och otroligt viktigt att arbeta proaktivt och hälsofrämjande.
Vad finns det för utmaningar?
– Det är alltid en utmaning att hitta något som passar för den enskilde individen. Jag kan oftast inte ge en färdig lösning som ska fixa alla problem, utan får stötta och guida personen att själv finna motivation och vilja till förändring.
När känner du dig som mest uppskattad?
– Jag blir alltid glad över att höra och se när någon lyckats göra en positiv förändring i sitt liv med stöd från mig. Genom att implementera olika strategier i sin vardag kan man fortsätta att utvecklas på egen hand och ta hand om återkommande eller framtida problem.
Kan du tipsa om någon strategi som alla skulle ha nytta av?
– Oftast flyter vardagen på och det är först när något slutar fungera som vi märker att det är ett problem. Om du till exempel får problem med sömnen så bör du titta på faktorer som kan påverka – kvällsrutiner, skärmtid och intag av koffein är sådant som kan ha inverkan på sömnkvalitén. Aktivitetsbalans mellan arbete, hemliv och fritid är också viktigt.
Mer om Fanny
Ålder: 30
Bor: Norrfjärden
Familj: Make, hund och katt
Yrke: Legitimerad arbetsterapeut
Intressen: Pyssel i min trädgård, djur och bowling