Henny Bucht, kommunikatör

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Henny Bucht, 28 år. Hon arbetar som kommunikatör i regionhuset i Luleå.

Henny Bucht, kommunikatör
Foto: Ida Edström

"Det viktigaste är att vara nyfiken och orädd"

Hej Henny! Vad gör du på jobbet? 
– Jag arbetar som kommunikatör vilket innebär att jag intervjuar medarbetare, skriver reportage, fotar, filmar och redigerar videos. När jag inte skapar innehåll så är jag bland annat med och planerar kommunikation i press och media. 

Vad jobbar ni med just nu? 
– Kommunikationen just nu handlar om att försöka behålla och rekrytera nya medarbetare. Sedan jobbar vi också mycket med att producera rörlig bild då det är vad som efterfrågas idag.  

Vad har du för bakgrund?
– Jag är utbildad journalist inom TV-produktion vid Luleå Tekniska Universitet. Jag har jobbat som reporter och redaktör på olika lokaltidningar, bland annat NSD i Luleå och UNT i Uppsala. Innan jag kom till regionen jobbade jag som kommunikatör på kvinnoorganisationen Unizon, därifrån fick jag med mig jämställdhetsperspektivet.

Hur kommer det sig att du hamnade här? 
– När jag hade jobbat några år i södra Sverige kände jag att jag ville hem till Norrbotten igen. Jag kollade runt efter jobb, sökte till Region Norrbotten, fick det och valde att flytta hem. 

Vad är det bästa med ditt jobb? 
– Det bästa är variationen. Att både få skriva, redigera film och träffa människor samtidigt som man får komma med nya idéer och se dem bli verklighet. 

Vilka egenskaper är bra att ha som kommunikatör? 
– Det viktigaste är att vara nyfiken och orädd. Du behöver också hitta ditt eget sätt att planera och utföra arbetsuppgifter eftersom jobbet är väldigt varierande.

Vilka utmaningar finns i ditt arbete? 
– Att prioritera vad man ska lägga mer eller mindre tid på. Eftersom regionen är en så stor organisation krävs det att vi på kommunikationsavdelningen ser de olika behoven.

Vad gör du på fritiden? 
– Som man kanske förstår utifrån mitt yrkesval är jag en väldigt social person. Jag umgås mycket med familj och vänner, går på restaurang och lär känna nytt folk. Jag är även medlem i Tjejjouren Luleå och är fackligt engagerad. Annars myser jag med min katt Bacio.

Region Norrbotten behöver anställa fler medarbetare. Vad är lösningen tror du? 
– Jag tror för det första att regionen behöver bli bättre på att välja rätt format av kommunikation till rätt målgrupp. Och som med alla arbetsgivare behöver vi också se över förmåner och arbetsmiljö. Till sist tror jag att det här formatet är bra, att vi medarbetare blir ambassadörer för Region Norrbotten. 

Mer om Henny  
Ålder: 28 år 
Bor: Bergviken i Luleå 
Familj: Katten Bacio 
Yrke: Kommunikatör 
Intressen: Mat och dryck, musik och vänner