Henrik Larsson, drifttekniker

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Henrik Larsson, 38 år. Han är en av tolv drifttekniker som tar hand om regionens fastigheter i Luleå och Bodens kommun, inklusive Sunderby sjukhus.

Henrik Larsson med stående i kulvert med verktygsväska.
Foto: Michael Törnkvist

"Att kunna göra människor glada känns fint"

Hej Henrik! Vad gör du på jobbet?
– Vi drifttekniker ska se till att regionens lokaler fungerar så felfritt som möjligt. Vi ansvarar för drift och skötsel av allt som har med fastigheterna att göra, ja allt som kan gå sönder.

Du sköter om olika arbetsplatser i Luleå och Boden, men var börjar du din arbetsdag?
– Vi utgår från våra lokaler på Sunderby sjukhus, där vi har all utrustning och alla maskiner. Där finns också en central som övervakar anläggningarna som producerar och distribuerar elektricitet, värme, kyla, vatten och ventilation i fastigheterna. Vi ser om det är något som behöver åtgärdas och åker ut.

Får ni även in ärenden på andra sätt?
– Ja, personalen gör felanmälningar via ett orderhanteringssystem. Det kan handla om allt från glödlampor som gått sönder och krokar som ska skruvas upp till strömlösa vägguttag, kalla rum, trasiga fönster, krånglande ventilation eller något annat som ställer till det för de som jobbar i verksamheten.

Vad innehåller ditt arbete mer?
– Jag och en kollega kontrollerar bland annat det som rör det brandtekniska i alla fastigheter förutom Sunderby sjukhus. Vi har uppsikt över allt som har med brandlarm att göra och utför regelbundna tester.

Hur mycket fastighetsyta ansvar du och dina kollegor för?
– Det rör sig en bra bit över 100 000 kvadratmeter i Boden och Luleå plus Sunderby sjukhus som är på 120 000 kvadratmeter, källare och andra extrautrymmen inräknade. Även fastigheter som regionen hyr ut till andra, exempelvis det kommunala äldreboendet i Harads, ska skötas om. Vi har dessutom uppdrag i lokaler som regionen hyr, exempelvis i hälsocentralerna i Råneå och Gammelstad.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är att göra större felsökningar och komma på vad som behöver åtgärdas. Om inte personalen har en fungerande arbetsplats att gå till så fungerar ingenting. Utan ventilation i en operationssal kan man inte operera. Har man inte ström så ser man inget. Om kylen lägger av kan läkemedel för miljoner förstöras.

Känner du dig uppskattad som drifttekniker?
– Ja, verkligen! Alla blir nöjda när man löser deras problem – att kunna göra människor glada känns fint.

Mer om Henrik Larsson
Ålder: 38 år
Bor: Lägenhet i Luleå
Familj: Sambon Sofie, döttrarna Indra, 2,5 år, och Nicci, 5 månader
Yrke: Drifttekniker i Region Norrbotten
Intressen: ”Var tidigare hockeymålvakt under 30 år i Överkalix IF. Nu tar livet som småbarnsförälder det mesta av fritiden, men gymmar och är ute i naturen när jag hinner”.