Jenny Martinsson, tandtekniker

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Jenny Martinsson, 38 år, som arbetar som tandtekniker inom folktandvården i Luleå.

Porträtt av Jenny Martinsson.
Foto: Henny Bucht

"Hantverket lockade mig"

Hej Jenny! Vad gör du på jobbet?
– Jag jobbar som tandtekniker inom fast protetik. Det innebär att jag målar och bränner porslin på fasta ersättningar som t.ex. kronor och broar, det handlar mycket om det estetiska.

Vad gjorde att du sökte dig just hit?
– Hantverket och att få skapa något fint var det som lockade mig. Att få skapa fina leenden.

Berätta om din bakgrund!
– Det var egentligen en slump att det blev just tandteknik. Det var min sambo som började plugga och snubblade över utbildningen till tandtekniker och tyckte jag skulle kolla upp det. Jag tyckte det lät intressant och började studera. Jag blev klar tandtekniker 2009.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– När man får se hur fint det blir i munnen. Det är en fördel att vi sitter i samma hus som tandläkarna, så att vi kan få se hur det ser ut i verkligheten och inte bara på en modell.

Vilka egenskaper är bra att ha som tandtekniker?
– Inom den fasta protetiken ska man ha en känsla för färg och form. Det krävs även att man har en god planering då det många gånger blir stressigt eftersom vi jobbar med deadlines. Jag gillar det eftersom jag jobbar som bäst när jag har lite press på mig.

Vad är på gång framöver?
– Just nu har vi väldigt mycket ny personal som vi håller på att skola in. Det är jätteroligt att få nya medarbetare. Det behövs verkligen.

Region Norrbotten behöver anställa fler tandtekniker. Vad är lösningen, tror du?
– Det gäller att vi är en attraktiv arbetsplats så att folk vill jobba här. Det handlar om lönerna men för vår verksamhet handlar det också om att det finns tandläkare, eftersom det är dom som beställer arbeten från oss. Finns det inga tandläkare, finns det inte jobb för oss heller. Sen tror jag regionen behöver synliggöra att det är bra och roligt att arbeta här och locka folk hit till Norrbotten som vill stanna kvar.

Mer om Jenny
Ålder: 38 år
Bor: Villa i Luleå
Familj: Sambo och hund
Yrke: Tandtekniker
Intressen: Utomhusaktiviteter och musik.