Karin Tjernström, arkivarie

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Karin Tjernström, 48 år, arbetar som arkivarie vid Arkivcentrum på Björkskatans hälsocentral. På Arkivcentrum finns dokument och publikationer om Norrbottens historia och kulturarv.

Porträtt av Karin Tjernström i arkivet på Björkskatan
Foto: Ida Edström

“Man är både delaktig i att skapa historia – och att gräva i den.” 

Hej Karin! Vad gör du på jobbet?
– Jag har ett ganska varierande jobb, men som min yrkestitel antyder är det just Norrbotten museums arkiv jag jobbar mest med. Till exempel så behöver våra arkeologer inför en undersökning veta vad som gjorts förut inom området. Då hjälper jag dem att hitta historisk dokumentation. Sedan hanterar jag det nya materialet som kommer in från respektive undersökning och ser till att det får sin plats i arkivet. Vi tar också emot gåvor som ska skrivas in i arkivsystemet. 

– Vi är öppna för allmänheten, så vi får även många förfrågningar utifrån. Här på Arkivcentrum finns dels museets tjänstearkiv, alltså det som våra anställda arbetar med. Men också arkiv för Region Norrbotten och Norr Media samt Norrbottens föreningsarkiv. 

Kan du ge ett exempel på vad ni jobbar med just nu?
– Norrbottens museum samarbetar med Norrbottens föreningsarkiv och det är vi som sköter om besöksplatsen på Björkskatan. Vi turas om att bemanna forskningsmottagningen och delar på ansvaret för den publika verksamheten där vi ordnar visningar och föreläsningar. Just nu håller vi på att färdigställa vårprogrammet där vi bland annat har arkivcaféer varannan torsdag eftermiddag. Då bjuder vi på kaffe, en liten kaka och en föreläsning om något historiskt. 

Vad har du för bakgrund?
– Jag är ursprungligen från Övertorneå men vi flyttade därifrån när jag var 10 år och sedan har jag rört mig söderut. Jag utbildade mig först till museolog i Umeå och sedan sadlade jag om till arkivarie. Jag har jobbat i Östergötland och i Boden innan jag började på denna tjänst 2006. Eftersom jag har den museala bakgrunden och erfarenhet av arkiv så var detta jobb perfekt för mig. Jag har verkligen min drömtjänst! 

Vilka är bra egenskaper att ha som arkivarie?
– Man ska vara ganska tålmodig och kunna jobba metodiskt, det är ett arbete där man aldrig blir klar. Det måste också finnas ett intresse för historia, man är både delaktig i att skapa historia – och att gräva i den. 

Vilka utmaningar finns i ditt arbete?
– Hela det digitala området är utmanande för arkivsektorn. Det ställs nya krav på att det äldre analoga materialet ska göras tillgängligt digitalt. Det vi skapar idag är oftast helt digitalt och det långsiktiga säkrandet av sådana handlingar kräver nya lösningar. Som arkivarie måste man alltså arbeta på flera fronter, och det är inte alltid lätt att få tiden att räcka till. Samtidigt är det roligt att jag har ett så varierande arbete. 

Vad brukar du göra på fritiden?
– Jag brukar se på film, bland annat dokumentärfilmer. Vi pratar mycket historiska dokumentärer här i fikarummet så man måste hålla sig uppdaterad. Och så spelar jag datorspel och läser böcker. 

Mer om Karin
Ålder: 48 år 
Bor: På Björkskatan i lägenhet 
Familj: Man 
Yrke: Arkivarie 
Intressen: Läsa böcker, se film, spela datorspel