Madeleine Maagaard, sjuksköterska

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Madeleine Maagaard, 28 år. Hon arbetar som sjuksköterska på akuten/IVA i Kiruna.

Madeleine Maagaard
Foto: Henny Bucht

“Det är en ganska sjuk känsla att få gå hem efter att man gjort livräddande insatser tillsammans i ett team”

Hej Madeleine! Vad gör du på jobbet?
– Det varierar otroligt mycket. Vår huvudsakliga uppgift är att triagera patienterna och sedan behandla dem efter läkarnas ordinationer. Vi sätter infarter, ger läkemedel och utvärderar vitalparametrar. Vi har också ett ansvar att se till omvårdnaden av våra patienter utifrån ett helhetsperspektiv.  

Vad har du för bakgrund?
– Jag är född i Kiruna och har gått hela min skolgång här. Jag har åkt skidor i flera år, jobbat i franska alperna och säsongsarbetat på Kebnekaises fjällstation. Jag började studera år 2020 och har varit färdig sjuksköterska i drygt ett år. Mina tidigare jobb liknar yrket som sjuksköterska på vissa sätt. Man jobbar stenhårt och sedan går man hem utan att ta med sig jobbet. Det passar mig bra. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag älskar ju tempo och att det händer grejer. Det är korta beslutsvägar och man ser snabbt skillnaden av sitt arbete. Det är en ganska sjuk känsla att få gå hem efter att man gjort livräddande insatser tillsammans i ett team. Vi är ett toppengäng här. Det är inte bara hårt slit utan också en funktionell arbetsplats med bra arbetsmiljö. 

Vilka egenskaper är bra att ha som sjuksköterska?
– Man behöver vara väldigt lösningsorienterad och inte så fyrkantig. Man måste också gilla att vara på fötterna på jobbet och tycka om att träffa människor.   

Vilka utmaningar finns med ditt jobb?
– Man känner inte alltid att man räcker till. På en akutmottagning finns det ingen som reglerar inflödet av patienter och logistik är en utmaning inom akutsjukvård oavsett hur stora lokaler man har. Men det är just det här pusslet som kan vara ganska kul när det väl går ihop. 

Vad gillar du att göra på fritiden?
– På vintern är det isklättring, på vårvintern utförsåkning och under hela vinterhalvåret längdskidåkning. På sommaren springer jag i fjällen och paddlar kajak. Jag nyttjar Kirunafjällen tillsammans med min hund och sambo. 

Mer om Madeleine 
Ålder: 28 år
Bor: Hus i Kiruna
Familj: Sambo och hund
Yrke: Sjuksköterska
Intressen: Vara i fjällen