Maja Alasalmi, strateg kulturenheten

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Maja Alasalmi, 30 år, som arbetar som strateg på kulturenheten, en del av regionalutveckling vid Region Norrbotten.

Porträtt av Maja Alasalmi
Foto: Henny Bucht

"Alla norrbottningar ska ha tillgång till kultur"

Hej Maja! Vad gör du på jobbet?
– Jag är strateg på kulturenheten. Vi gör väldigt mycket olika saker och just nu är jag ansvarig för barn och unga området, jag jobbar övergripande med frågor kring barn och unga men också med kultur för hela Norrbotten.

Vad gjorde att du sökte dig just hit?
– Jag ville lyfta blicken och jobba mer övergripande och strategiskt med kultur och så ville jag utvecklas. Jag jobbade innan som producentprojektledare på Norrbottensteatern.

Vilka är de viktigaste frågorna kopplade till ditt jobb?
– Det viktigaste är att kulturen ska vara tillgänglig för hela Norrbotten, alla norrbottningar ska ha tillgång till kultur.

Vad finns det för utmaningar i ditt arbete?
– Att det är så stort och övergripande och att så många behöver vårt stöd, samtidigt som vi har en begränsad budget. Det finns mycket vi skulle vilja stötta men ibland måste man väga saker mot varandra och prioritera olika saker i perioder. Det kan vara väldigt utmanande.

Region Norrbotten behöver anställa fler medarbetare. Vad är lösningen, tror du?
– Jag tror att vi behöver se att folk kan komma från olika håll, att man inte behöver ha en specifik erfarenhet sedan innan. Ibland kan det vara nyttigt att komma från ett annat håll, som en av våra nya kollegor som kommer från polisen och jobbar nu med kultur för första gången. Det går att applicera det man gjort i andra branscher till det man jobbar med nu.

Mer om Maja
Ålder: 30 år
Bor: Hus i Sävast
Familj: Fru och tre hundar
Yrke: Strateg, kulturenheten
Intressen: Natur och kultur