Mats Ruuth, psykolog

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Mats Ruuth är psykolog på Företagshälsan.

Porträtt av Mats Ruuth.

"Det bästa är bredden av uppdrag och samarbetet"

Hej Mats! Vad gör du på jobbet?
– Företagshälsans uppdrag är att vara en opartisk expertresurs i arbetsmiljö och arbetslivsinriktad rehabilitering. Det innebär en hel del samarbete, både i och utanför Företagshälsan. Själv arbetar jag i huvudsak med frågor som rör arbetslivsinriktad rehabilitering, arbetsanpassning samt den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Mer konkret innebär det att jag kan delta i rehabmöten, hålla utbildningar, utföra arbetsförmågeutredningar, stötta i systematiskt arbetsmiljöarbete, vara en del i att skapa goda strukturer för samarbete och mycket annat. Ofta gör jag det tillsammans med någon av mina kollegor.

Vad har du för bakgrund?
– Jag har läst psykologprogrammet med inriktning idrott i Umeå och håller på att utbilda mig till specialist i hälsopsykologi. Innan jag började på Företagshälsan arbetade jag på rehabiliteringsmedicin med smärt- och neurorehabilitering.

Vem är du?
– Det lämnar jag till andra att svara på, men den jag vill vara är god. I det lägger jag in att vara kunnig, hjälpsam, vänlig och modig.

Vad är du mest stolt över?
– Att jag ovetande hjälpte en kollega att slippa sin ryggvärk och att jag faktiskt är psykolog. Innan jag började läsa till det var jag relativt övertygad om att jag inte var menad för universitetsstudier.

Vad är bäst med jobbet?
– 
Bredden av uppdrag och samarbetet är bland det bästa med arbetet här. Det utgör också en av många utmaningar som finns, då det är svårt att vara expert på allt inom så breda områden som arbetsmiljö och arbetslivsinriktad rehabilitering.


Mer om Mats
Ålder: 39 år
Bor: Luleå
Familj: Sambo och hund
Yrke: Psykolog
Intressen: Fridykning, undervattensrugby och rollspel. Jag försöker också komma ut i naturen med sambo och hund och på de flesta av mina aktiviteter försöker jag ta med min kamera.