Niklas Andersson, IT-tekniker

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Niklas Andersson jobbar som IT-tekniker i Luleå. Han är en av totalt 19 IT-tekniker i Region Norrbotten.

Niklas Andersson håller i dator och tangentbord.
Foto: Ulrika Englund

”Vi löser deras problem – det är uppskattat”

Hej Niklas! Vad gör du på jobbet?
– Jag hjälper regionanställda när tekniken krånglar. De har först ringt in till Teknikakuten eller gjort ett ärende digitalt – många problem kan supporten lösa på distans. Vi IT-tekniker åker ut när det gäller sådant som man måste hjälpa till med på plats. Det kan till exempel vara en dockningsstation som strular, att datorn eller bildskärmen inte fungerar eller att uppkopplingen krånglar. Vi levererar och installerar också nya datorer och tillbehör.

Vilket område ansvarar du för?
– Jag utgår från IT/MT-stöds lokaler på Midgårdsvägen i Luleå, men åker dagligen ut till olika arbetsplatser. Jag löser IT-problem i Regionhuset, på hälsocentralerna, hos Norrbottens museum och Norrbottensmusiken, plus i regionens övriga verksamheter i Luleåområdet.

Vad har du för bakgrund?
– Jag läste till nätverkstekniker vid NTI-gymnasiet i Luleå. Arbetade sedan vid ett privat företag i tio år innan jag för snart två år sedan sökte mig till Region Norrbotten.

Vad är skillnaden mellan din tidigare och nuvarande arbetsgivare?
– I mitt förra jobb besökte jag olika privata företag; det handlade mest om garantijobb och installationer. Nu hjälper jag andra som arbetar i Region Norrbotten, vi tillhör samma organisation. Vi är flera IT-tekniker som stöttar varandra om det behövs. Dessutom är vi ett jättebra gäng – det bidrar till att jag trivs på jobbet.

Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Jag får träffa och lära känna många nya människor och nästan alla är tacksamma när de får hjälp. Det är verkligen ett jobb där man känner sig behövd. Vi IT-tekniker löser deras problem, så gott vi kan, och det är uppskattat.

Finns det några egenskaper som är bra att ha?
– Det underlättar om man glad, positiv och utåtriktad. Man måste tycka om att hjälpa andra!

Vad gör du när du är ledig?
– Jag sjunger mycket, allt från pop och rock, både hemma, på scen och i till exempel kyrkor. Jag gymmar också regelbundet. I vinter reser jag till Thailand och stannar en månad. Det ser jag fram emot.

Mer om Niklas
Ålder: 34
Bor: Bostadsrätt i Luleå
Familj: Singel
Yrke: IT-tekniker
Intressen: Träning och sång