Carina Olsson, sonograf

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. Röntgensjuksköterskan Carina Olsson arbetar som sonograf i Sunderbyn. Specialiseringen innebär att göra undersökningar med ultraljud, tolka bilder och skriva utlåtanden.

”Det roligaste med mitt jobb är patientmötet”

Hej Carina! Vad har du för bakgrund?
– Jag studerade till röntgensjuksköterska vid Luleå tekniska universitet och tog min examen 2004. Utbildningen till sonograf är tvåårig och ges på halvfart vid Karolinska universitetssjukhuset. Jag var klar 2014 och har hunnit jobbat tio år som sonograf nu.

Vilka typer av undersökningar gör du?
– Jag undersöker bukar utifrån olika frågeställningar, däribland hur det ser ut med lever, gallblåsa, gallvägar, mjälte, njurar och bukaorta. Jag kontrollerar transplanterade njurar och djup ventrombos i ben och armar. Det kan även handla om ytliga knölar och problem som rör knän, exempelvis bakercystor.

Hur samarbetar du med radiologerna, alltså läkarna som specialiserat sig inom det diagnostiska verktyget radiologi?
– Mycket nära. När jag var ny skrev jag svaren som en radiolog granskade och godkände. Nu skriver jag och signerar svaren själv. När jag behöver rådgivning är det inga problem och vid komplicerade fall står både läkare och jag för svaret.

Vilka andra arbetsuppgifter har du?
– Jag handleder ST-läkare och lär dem grunderna i ultraljudsteknik. Jag lär dem också att göra systematiska undersökningsprotokoll för bland annat buk, lever, galla och bukspottkörtel.

Hur lång tid tar en ultraljudsundersökning?
– Det varierar. Att undersöka en bukaorta tar mellan 5 och 20 minuter, medan en undersökning av en buk tar 30 till 40 minuter.

Finns det fler sonografer i Region Norrbotten?
– Jag är den enda i länet, men nu går en kollega utbildningen och kommer att vara klar om ungefär ett år. Det är ett ovanligt yrke. I hela landet finns bara 25-35 sonografer som är verksamma på röntgenkliniker.

Vad finns det för utmaningar i ditt jobb?
– Det är många! En är att få fram en som så bra bild som möjligt – vid bukundersökningar konkurrerar ultraljudsteknik till exempel med tarmgaser som skymmer och revben som skapar ekoskugga. Det är också olika hur mycket en patient kan hjälpa till med att andas in och hålla andan. De kan ha mycket ont eller ha svårt att röra sig.

Du behöver ibland ge instruktioner till patienten. Hur gör du om den du ska undersöka inte förstår svenska eller engelska?
– Då använder jag min mobiltelefon och översättningstjänsten ”Do say: X-ray!” som röntgenpersonal i Sverige tagit fram. Men är det en patient som är behov av mycket information så bokar vi in en tolk eller ser om någon av våra kollegor kan språket.

Vad är det roligaste med att arbeta som sonograf?
– Det roligaste är patientmötet! Men också att jag hela tiden utvecklas och får nya kunskaper.


Mer om Carina

Ålder: 64
Bor: Luleå
Familj: Sambo, två vuxna barn, ett barnbarn och en hund, en whippet.
Intressen: Gillar att titta på sport, till exempel basket och skidor. Böcker, konst, film, teater och musik. Att vandra i skog och fjäll och att umgås med familjen och goda vänner.