Olga Johansson, röntgensjuksköterska inom mammografin

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Olga Johansson. Hon är röntgensjuksköterska inom mammografin på Sunderby sjukhus, men åker också runt i länet och gör mammografiscreeningar.

Olga Johansson, röntgensjuksköterska inom mammografin
Foto: Jonas Hansson

”När det är rosa månaden för bröstcancer brukar jag ha rosa hår”

Hej Olga! Vad gör du på jobbet?
– Jag jobbar både kliniskt, då vi tar emot kvinnor med lite mer allvarliga symtom som bröstcancer, men också med mammografiscreening. Jag gillar variationen.

Berätta om en dag på jobbet.
– När jag jobbar kliniskt möter jag kvinnor som är sjuka, ibland också någon man. Vi tar bilder och i vissa fall vävnadsprover som skickas till patologen. Det är ofta ganska korta möten och andra kliniker tar sedan över patientkontakten. Det är också mycket telefonrådgivning. Även screeningen är korta möten, men skillnaden är att de som kommer dit är friska eller så vet de inte om att de är sjuka så det är en gladare stämning.

Du arbetar på en så kallad uppehållstjänst, vad innebär det?
– Det är en tjänst som tre av medarbetarna har efter överenskommelse med vår chef. Jag jobbar 90 procent och har lite extra ledigt. På sommaren åtta veckor, sportlovet en vecka, påsken en vecka och jul och nyår en vecka. Det blir lite lägre lön och pension, men för mig passar det perfekt.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är född i Nampula, som ligger i norra Moçambique. Pappa jobbade politiskt och mamma var hemmafru. Tack vare kärleken hamnade jag i Norrbotten. När jag kom till Sverige läste jag först in gymnasiet och jobbade sedan som undersköterska. Tanken var att arbeta som vanlig sjuksköterska, men jag valde till sist en treårig specialistutbildning till röntgensjuksköterska på Luleå tekniska universitet och efter det har jag också tagit olika kurser i mammografi.

Fick du jobb i Norrbotten på en gång?
– Nej, jag var klar med utbildningen 2013 och då var de svårare att få jobb mot idag då vi behöver anställa många fler. Jag var i Sollefteå ett par månader först och sedan jobbade jag i Kiruna två år, men jag längtade hem till min familj i Boden. När jag såg att de sökte mammografiröntgensjuksköterskor på Sunderby sjukhus sökte jag och fick jobb här. Det var inget som fanns på min karta att jobba med mammografi, men jag trivs jättebra.

Hur fungerar det då du jobbar med screening?
– Då är vi två personer som åker vi runt på sjukhusens mammografienheter i Norrbotten. Vi screenar ungefär 60 kvinnor på en dag. Om vi ska till Gällivare eller Kiruna blir det övernattning. Tidigare åkte vi runt i mobila vagnar där det var kallt och saknades toalett så det är mycket bättre nu, både för oss och för patienterna.

Jag har förstått att du gillar rosa?
– Ja, jag gillar färgen. När det är rosa månaden för bröstcancer i oktober brukar jag ha rosa hår...

Mer om Olga Johansson
Ålder: 51 år.
Bor: Boden.
Familj: Make, två barn och tre barnbarn.
Yrke: Röntgensjuksköterska inom mammografin.
Intressen: Träning, resor och umgås med familj och vänner.