Anders Dahlqvist, Prylbanken

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Anders Dahlqvist som arbetar på Prylbanken, tillhörande Länsservice.

Anders Dahlqvist framför hyllor med många saker.
Foto: Moa Höjer

"Det mesta har jag faktiskt i huvudet"

Hej Anders! Vad är Prylbanken?
– Prylbanken har funnits i 20 år och tar hand om övertalig utrustning som fungerar. Alltså utrustning som kommer från hela regionen. Jag åker runt på sjukhus och hälsocentraler för att samla in sådant som blivit över. Det kan vara allt från pinnstolar till diameterapparater.

Och här kan både medarbetare, företag och privatpersoner köpa eller hämta saker?
– Allt står till förfogande, men vissa saker är specifika för regionen, som britsar, kontorsstolar eller elbord. Där finns alltid ett sug, så de grejerna säljer jag inte. Men pinnstolar och annat, ”you name it”, det kan jag sälja bort. Som datautrustning till exempel, där finns det framför allt två firmor som ofta är intresserade.

Prylbanken består av flera stora lagerlokaler, fulla med prylar. För du register över allt?
– Det mesta har jag faktiskt i huvudet. Jag har rätt bra koll på vad som finns.

Prylbanken bedrivs utifrån den så kallade kretsloppstanken, vilket betyder att allt som köps in till verksamheten ska användas, återanvändas, återvinnas eller omhändertas. Vad tycker du om det?
– Det är bra att återanvända prylar som fungerar. Dels med tanke på miljön, dels har det ett ekonomiskt värde, att slippa köpa nytt. Är det helt och fungerar så ska vi behålla det. Om det inte fungerar avvecklas det på plats.

Hur hamnade du på Prylbanken?
– Jag hade arbetat som enhetschef på transport och miljö i 16 år och kände att jag var less. Jag sa till min chef att jag ville göra något annat. Det gick bara någon dag innan jag fick erbjudandet om att jobba här. Då kände jag direkt: Ja. Jag trivs jättebra!

Mer om Anders
Ålder: 64
Bor: Boden
Yrke: Jobbar på Prylbanken
Familj: Fru, barn och barnbarn
Andra intressen: Älgjakt