Rolf Hinnerson, tandläkare

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Rolf Hinnerson, 62 år, som arbetar som tandläkare vid folktandvården i Piteå.

Rolf Hinnersson i arbetskläder.
Foto: Henny Bucht

"Jag har ett kall för att hjälpa människor på bästa sätt"

Hej Rolf! Vad arbetar du med?
– Hela bredden, all slags tandvårdJag är lite nischad kring kronor, broar och implantat.

Kan du ge exempel på vad ni jobbar med just nu?
– I Piteå jobbar vi mycket digitalt, vilket kanske är lite ovanligt, men det kommer att bli mer och mer digitalt i framtiden.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få möta och hjälpa patienter. Att få jobba med hantverket och göra patienter friska i munnen. Det är också roligt när de som har tandläkarskräck kommer och man får hjälpa dem så att de vågar komma tillbaka. Jag har ett kall för att hjälpa patienter på bästa sätt.

Vilka utmaningar finns i ditt arbete?
– Att orka när det saknas så många tandläkare blir en utmaning. Vi behöver hålla kompetensnivån hög och inte tappa fler tandläkare.

Vad har du för bakgrund?
– Jag och min sambo, som också är tandläkare, har arbetat tillsammans i fyra olika landsting. Jag kommer ursprungligen från Linköping men min sambo är från Piteå så vi ville uppåt. Först fick vi jobb i Haparanda på folktandvården och där tänkte vi stanna i ett år men vi trivdes så bra att det blev tio år. Efter det flyttade vi till Piteå och har nu bott och arbetat på folktandvården här sedan 1999.

Region Norrbotten behöver anställa fler tandläkare. Vad är lösningen, tror du?
– Vi behöver få fler från Norrbotten och Västerbotten att söka tandläkarutbildningen men då behöver vi också fler lärare. Vi behöver kunna locka med bra löner och behålla äldre. Vi behöver ha en bra blandning av unga och gamla som kan läsa ut hantverket och lära av varandra.

Mer om Rolf
Ålder: 62 år
Bor: Villa i centrala Piteå
Familj: Sambo och tre utflugna barn och fyra barnbarn
Yrke: Tandläkare
Intressen: Skejtskidåkning, terränglöpning och umgås med familj och barnbarn.