Przemyslaw Paradowski, ortoped

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Przemyslaw Paradowski, 55 år. Han är ortoped på Sunderby sjukhus, men också forskare och sedan något år tillbaka har han en docentur vid Umeå universitet.

Przemyslaw Paradowski, överläkare på ortopedin vid Sunderby sjukhus, kan vid sidan av att han är ortoped nu även titulera sig docent.

”Jag är en social människa som tycker om att känna mig nyttig”

Hur trivs du på jobbet, Przemyslaw?
– Väldigt bra. Det är en klinik med bra organisation, bra arbetsmiljö samt fantastiska och duktiga kollegor. Vi har inga problem att rekrytera läkare, men däremot sjuksköterskor.

Berätta om din bakgrund.
– Jag studerade till läkare på en militärmedicinsk skola i min hemstad Łódź, så jag inledde min karriär som militärläkare. Till Sverige kom jag första gången 2002 på ett stipendium till Lund. Där ägnade jag mig under tre månader åt artrosforskning. Två år senare återvände jag till Lund och blev då kvar ett år, men på grund av ett anställningsstopp var jag tvingen att söka mig vidare. Efter att ha varit runt i Sverige, Norge och Polen hamnade jag till sist på Sunderby sjukhus 2013.

Berätta om din forskning.
– Jag forskar i framför allt artros i händer, knän och höfter. Det som fascinerar mig är att mäta effekterna av olika behandlingar. Jag har bland annat tagit fram en polsk version av självskattningsformulär för patienter före och efter operation.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– Jag opererar ungefär två dagar i veckan med fokus på traumakirurgi och skador, men jag ägnar mig också åt forskning och jobbar på mottagningen. Vi är en delad klink mellan Sunderbyn och Piteå och en del av kollegorna här åker till Piteå för att operera, men inte jag. Alla patienter med frakturer gör vi på Sunderby sjukhus.

Vad är roligast på jobbet?
–  Allt är roligt. Att träffa kollegor, patienter och annat folk. Jag är en social människa som tycker om att känna mig nyttig, vilket jag gör då jag kan hjälpa till och se att mitt arbete ger effekter. Det inspirerar mig också att någon annan läser det jag skriver eller citerar min forskning. Det är alltid spännande då något jag har gjort sprider sig.


Mer om Przemyslaw
Ålder: 55 år
Bor: Boden
Familj: Fru, som är barnläkare på Sunderby sjukhus och som han träffade i Polen. Två vuxna barn från tidigare äktenskap.
Yrke: Överläkare och ortoped på ortopedkliniken vid Sunderby sjukhus
Intressen: Forskning, litteratur, film, analog fotografi samt idrottsaktiviteter – framför allt längdskidor, men också att cykla och springa.