Silvia Colombo, konstutvecklare

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Silvia Colombo, 42, som jobbar som konstutvecklare och är ansvarig för regionens konstsamling.

Porträtt av Silvia Colombo.
Foto: Moa Höjer

"Konst är livet och gör att jag mår bra"

Hej Silvia, vad gör du på ditt jobb?
– Jag ansvarar för Region Norrbottens konstsamling, och gör så att den förvaras och förvaltas på ett bra sätt. Det innebär bland annat att anställda människor inom regionen kan komma hit och välja ut konst till deras avdelning. Det kan vara i en vårdmiljö eller på ett kontor.

Vad är det bästa med ditt jobb som konstutvecklare?
– Att jag har en möjlighet att sprida konst till flera, att konsten inte är något elitistiskt utan når ut till alla människor. Konstvana eller inte. Det är jätteroligt.

Har du någon favoritkonstnär?
– Jag är väldigt kär i de första konstnärerna jag upptäckte när jag var yngre, då var det bland annat Vincent van Gogh och solrosor. Det var de första konstverken som jag började älska. Sedan, på gymnasiet, upptäckte jag Andy Warhol i USA. Men i en italiensk kontext så gillar jag Piero Manzoni. Han jobbade och verkade i Milano på 60-talet och jobbade väldigt konceptuellt och ironiskt.

Varför har Region Norrbotten en konstsamling?
– Syftet är att placera ut konsten, framför allt inom vårdmiljön, för att bidra till välbefinnande. Både vad gäller den mentala och fysiska hälsan. Det är jätteviktigt att patienter får en välkomnande miljö när de besöker hälsocentraler och sjukhus. Men det blir också trevligare för alla anställda.

Vad betyder konst för dig personligen?
– Det är livet. Jag har flera gånger försökt byta bana, men konsten har dragit mig tillbaka. Den inspirerar mig och jag mår bra när jag besöker museer, tittar på konst och upptäcker nya verk och konstnärer. Det är jätteviktigt och roligt samtidigt.

Mer om Silvia
Ålder: 42
Från: Milano, Italien. Har bott i Norrbotten sedan 2017
Familj: Man
Yrke: Konstutvecklare och ansvarig för Region Norrbottens konstsamling
Andra intressen: Musik, böcker, resor och kultur