Sofia Marklund, logoped

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Sofia Marklund, 36 år. Sedan 2019 arbetar hon som logoped på Piteå sjukhus.

Porträtt av Sofia Marlund
Foto: Moa Höjer

"Det är verkligen en ynnest att få hjälpa till"

Hej Sofia, var gör en logoped?
– Man har ju sina diagnosområden som man jobbar mest med. Jag jobbar med barn och unga. Både här på logopedmottagningen, men också via barn- och ungdomshabiliteringen. Jag jobbar mycket med personer som stammar, men målet är inte att stamningen ska upphöra. Det vore att lova för mycket. Däremot att man ska kunna säga det man vill på ett sätt som gör att det känns okej, även om det innebär att man stammar ibland. Jag jobbar också med selektiv mutism/talängslan och så kallat skenande tal.

Vad behöver då en bra logoped ha för egenskaper?
– Man måste vara lyhörd och inkännande. Dessutom måste man ha tålamod, vara flexibel och social.

Vad är det roligaste med ditt jobb som logoped?
– Det är en magisk känsla när man ser någon, som ett barn, hitta ett sätt att lättare kommunicera med sin omgivning. Och att föräldrarna får se det och bli peppade. Det är verkligen en ynnest att få hjälpa till, för kommunikation är så centralt. Det genomsyrar ju allt.

Vilka är de största utmaningarna i ditt jobb?
– Det kan vara väldigt känslomässigt tungt. Dessutom finns det ständigt en frustration över att inte alltid räcka till. Så är det ju inom vården. Man har valt det här yrket för att man vill hjälpa och göra skillnad, men så finns inte förutsättningarna alla gånger. Vi räcker inte riktigt till, skulle behöva vara fler. Det är jobbigt när man vet att folk som far illa får vänta länge för att få stöd och hjälp.

Mer om Sofia Marklund
Ålder: 36 år
Bor: I Bergsviken, Piteå
Familj: Man och 2 barn
Yrke: Logoped
Intressen: TV/film, true crime-poddar, djur och natur