Matilda Bustamante, tandsköterska

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Matilda Bustamante Andersson, 34 år, som arbetar som tandsköterska inom folktandvården i Gällivare.

Matilda Bustamante Andersson

"Den viktigaste frågan för mig är en jämlik tandvård"

Hej Matilda! Vad arbetar du med?
– Jag är tandsköterska och jobbar främst traditionellt, alltså att jag arbetar tillsammans med tandläkare. Ibland har jag egna patienter där jag tar kliniska foton och skannar.

Berätta lite om din bakgrund!
– Jag jobbade tidigare som maskinförare, sen började jag studera till lärare. Men det var inget för mig och av en slump såg jag en annons för utbildning till tandsköterska. Jag hade aldrig tänkt på det innan men det lät intressant, så jag sökte det. Under studietiden sommarjobbade jag i Gällivare på folktandvården och trivdes bra. När det var dags att söka jobb sökte jag hit och flyttade tillbaka från Luleå, så jag är en så kallad hemvändare. Nu har jag varit här i tre år.

Vilka är de viktigaste frågorna kopplade till ditt jobb just nu?
– Den viktigaste frågan enligt mig är en jämlik tandvård. Vi försöker eftersträva det så mycket det går med de resurser vi har idag. Trots att det är dåligt med folk inom tandvården i hela Norrbotten är ändå mottot att alla ska få en jämlik tandvård.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är variationen som är det absolut bästa, att jag får göra så mycket olika saker. Sen är det väldigt kul att träffa alla patienter. Extra kul är också när patienter man haft under en längre tid blir färdigbehandlade, det känns bra att hjälpa till.

Region Norrbotten behöver anställa fler tandsköterskor. Vad är lösningen, tror du?
– Vi måste vara en attraktiv arbetsplats. Statusen för yrket måste höjas, ett alternativ kanske skulle kunna vara att skydda yrkestiteln för tandsköterskor. Sen måste vi vara rädd om den personalen vi har idag, vi behöver rekrytera men vi behöver också behålla personal. Mer reklam för tandsköterskeutbildningen behövs också, jag hittade ju till den av en slump när jag såg en annons i sociala medier.

Mer om Matilda
Ålder: 34 år
Bor: Lägenhet i Gällivare
Familj: Släkt och vänner
Yrke: Tandsköterska inom folktandvården i Gällivare
Intressen: Film och serier, handarbete och skidåkning