Johanna Lindmark Larsson, skopist

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Johanna Lindmark Larsson, som är sjuksköterska och specialutbildad skopist, och jobbar på Gällivare sjukhus.

Porträtt av Johanna Lindmark Larsson i arbetskläder.
Foto: Moa Höjer

"Det är jätteviktigt att stötta patienten ordentligt"

Hej Johanna! Vad gör du på ditt jobb?
– En endoskopi innebär att man kan titta in i mag- och tarmkanalen med hjälp av ett instrument som kallas för endoskop. I endoskopet sitter en videokamera som filmar patientens inre och sedan visar upp det på en bildskärm. Om man gör en endoskopisk undersökning av magsäcken så kallas det för gastroskopi, medan en undersökning av tjocktarmen kallas för koloskopi.

Varför gör man sådana undersökningar?
– För att upptäcka avvikelser som skulle kunna tyda på exempelvis cancer i tjocktarmen eller i magsäcken.

Hur är det att göra endoskopier?
– För patienten kan det vara jobbigt. Det är ju inga roliga undersökningar, det här. Det är ganska utlämnande och kan vara ångestframkallande och panikartat för många. Det är jätteviktigt att stötta patienten ordentligt, för det här är väldigt jobbigt för många.

Är det ett roligt jobb?
– Innan jag började jobba med endoskopier tänkte jag att det kan väl inte vara kul, att jobba med bajs hela dagarna. Men det var så mycket roligare än vad jag hade kunnat drömma om och det är mycket på grund av patienterna. Man får hjälpa dem genom något som är jättejobbigt och det kommer tillbaks sedan, för de är glada och tacksamma. Man är en jätteviktig person för patienten.

Mer om Johanna
Ålder: 43
Bor: Gällivare
Familj: Man, två söner och två hundar
Yrke: Endoskoperande sjuksköterska på Gällivare sjukhus
Intressen: Hästar och sjunger i en sånggrupp.