Jessica Brännvall, övertandläkare

I serien Möt Region Norrbottens medarbetare får du veta mer om några av våra cirka 7 000 anställda. En av dem är Jessica Brännvall, 47 år, som arbetar som övertandläkare i protetik på folktandvården i Luleå.

Porträtt av Jessica Brännvall i arbetskläder.
Foto: Henny Bucht

"Möjlighet att utvecklas vidare inom regionen"

Hej Jessica! Vad gör du på jobbet?
– Jag jobbar som övertandläkare i protetik, vilket innebär att jag behandlar patienter som kommer på remiss inom tandvården. På avdelningen för protetik jobbar vi med ersättningar av tänder eller omkringliggande vävnad av olika slag.

Vad gjorde att du sökte dig just hit?
– Jag har jobbat inom Region Norrbotten ända sen jag blev färdig tandläkare, det blev jag 1999. Norrbotten har varit givet och det har funnits möjlighet att utvecklas vidare inom regionen. Jag började som tandläkare i Överkalix, sedan jobbade jag i Övertorneå. Till sist landade jag här i Luleå när jag läste till specialist.

Vad har du för bakgrund?
– Ursprungligen är jag från Västerås men flyttade upp hit på nittiotalet och bodde då i Arjeplogstrakten. Sedan fann jag mig själv här uppe och blev kvar. Jag trivs bra i Norrbotten.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det finns flera bra saker. Det bästa är att jag får jobba i team och tight ihop med min tandsköterska som jag trivs jättebra med, det lyfter min vardag. Jag tycker också om mitt jobb för att det är varierande och bjuder på nya utmaningar varje dag. Även om jag gör samma typ av behandling flera dagar i rad så blir det inte detsamma eftersom ingen individ som sitter i stolen är den andra lik.

Vilka egenskaper är bra att ha som övertandläkare?
– Flexibilitet behöver du ha om du jobbar inom tandvården. Som protetiker behövs en översiktssyn där vi kan se helheten på ett annat sätt. Vi är inne och nosar i de flesta specialiteter och behöver ha koll på allting från grunden, innan vi börjar bygga stora fina konstruktioner.

Finns det några utmaningar kopplat till ditt yrke?
– Personalbristen är den största utmaningen just nu. Men sen har vi utmaningar dagligen, exempelvis svåra behandlingar men dom löser vi tillsammans.

Region Norrbotten behöver anställa fler tandläkare. Vad är lösningen, tror du?
– Först och främst behöver regionen vara en attraktiv arbetsgivare. Bra lön är jätteviktigt för att kunna locka hit personal. Men sedan behöver vi också vara flexibla, för kommer det hit en hel familj så behöver vi se helheten för att folk ska trivas, rota sig och stanna kvar. Sedan behöver vi som jobbar här gå ut och säga att det faktiskt är bra att jobba här.

Mer om Jessica
Ålder: 47 år
Bor: Villa i Luleå
Familj: Man, fyra barn och två hundar
Yrke: Övertandläkare
Intressen: Mat och dryck, naturen och sociala aktiviteter.